Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Za novu sezonu spremna i Ada i jezero

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - "Beogradsko more" i ove godine nudi obilje zabavno-rekreativnih sadržaja, od kojih su mnogi besplatni.

Prolećna sezona na Adi Ciganliji počela je sa prvim sunčanim danima, a omiljeno prestoničko izletište ni ove godine neće oskudevati u zabavno-rekreativnim sadržajima. Za one koji vole vodene sportove otvoren je pontonski bazen na samom Savskom jezeru, a uskoro se očekuje i otvaranje Centra za vodene sportove. Tu je i trim-park sa mnogim spravama za vežbanje, Park za venčanje, a najavljeno je i pošumljavanje Ade sa 150 odraslih stabala. Kao i prošle godine, prioritet uprave biće bezbednost kupača u Savskom jezeru, a rad spasilaca će se još doslednije uskladiti sa evropskim standardima.

„U zavisnosti od broja posetilaca, na kupalištu u toku sezone svakodnevno od 10 do 19 sati dežura do 50 spasilaca plus pet ekipa Hitne pomoći. Prošle sezone imali smo i nadzor sa vode, sa dva skutera i čamca, kao i noćne patrole, kako bi bezbednost na kupalištu bila na najvišem mogućem nivou. Tako će biti i ove godine”, poručuju iz uprave Savskog jezera i dodaju da je za letnju sezonu u planu zvanično otvaranje desne obale jezera koja će dobiti tuševe i mokre čvorove, čime će biti stvoreni uslovi za kupače kakvi već postoje na levoj obali. Radovi će biti završeni do početka letnje sezone, a u JP „Ada Ciganlija” najavljuju još neke nove sadržaje...

„Uskoro nas očekuje otvaranje Centra za vodene sportove čija je izgradnja završena protekle zime. Reč je o jedinstvenom trening centru za veslanje, ronjenje, kajak, jedriličarstvo, skijanje na vodi, odnosno sve vodene sportove koji su zastupljeni na jezeru. Objekat ima nekoliko prostorija, od kojih će jednu koristiti ronioci, a dve će biti na raspolaganju službi Hitne pomoći. Izgradnja jednog ovakvog centra je veoma značajna, budući da se na ’beogradskom moru’ često održavaju takmičenja u vodenim sportovima, a prvi test centar će imati na Svetskom kupu u veslanju 2012. čiji su domaćini upravo Beograd i Ada”, kažu u JP „Ada Ciganlija”.

Među nove investicije svrstavaju i sportsku halu od 1.000 kvadrata sa dva teniska terena, a u objektu postoje tribine, svlačionice i tuš-kabine. Halu mogu koristiti teniski klubovi, profesionalni teniseri i rekreativci. Novi sadržaji trebalo bi da osveže postojeću ponudu rekreativnih sadržaja na „beogradskom moru”.

Beograđanima su, kao i svake godine, na raspolaganju brojni otvoreni sportski tereni za fudbal, rukomet, košarku, odbojku, golf, mini-golf, tenis... Ove godine biće kompletirana i biciklistička staza oko jezera, dok će ljubiteljima ekstremnih sportova na raspolaganju biti bandži džamp, skijanje na vodi, peintbol, penjanje uz veštačku stenu. Ponovo je otvoren i najsavremeniji trim-park u Srbiji, gde je moguće besplatno treniranje na 24 profesionalne sprave. Pored trim-parka, sportistima i rekreativcima na raspolaganju je i trim-staza „osvežena” novom podlogom – poručuju iz „Ade”.

Sa prvim prolećnim danima nastavlja da radi i Sportski centar za osobe sa invaliditetom, otvoren prošle godine, dok će budući mladenci ponovo moći da započnu bračni život u romantičnom okruženju Parka za venčanja, u kojem je u toku prošle sezone sklopljen 31 brak.

Da bi Ada ostala oaza i vazdušna banja usred gradske vreve, i ove godine se sprovodi redovna akcija obnavljanja starih stabala. Na osnovu stručne studije, JP „Ada Ciganlija” će posaditi 150 odraslih višegodišnjih sadnica, a najzastupljeniji će biti hrast lužnjak, platan i jasen. Izbor vrsta sadnica je u skladu sa odredbama planskih dokumenata koje je uradio Šumarski fakultet u Beogradu, tvrde u „Adi”.


Početna cena zakupa kafića – 2,5 miliona

Većini Beograđana prva asocijacija na Adu je opuštanje u nekom od kafića na obodu jezera. Za izdavanje tih lokala, sa pripadajućom terasom, i ove godine je raspisan konkurs. Početna cena zakupa takvog objekta od 1. maja ove do 1. marta sledeće godine je 2.500.000 dinara.

 

Izvor: www.b92.net