Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Crkva u obliku broda na Adi Ciganliji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Ako se gradske vlasti slože i daju Srpskoj pravoslavnoj crkvi lokaciju na Adi Ciganiji, Beograd bi uskoro, prema rečima starešine Crkve svetog Đorđa na Čukarici proto jerej stavrofora Slavka Božića, mogao da dobije hram u obliku broda, koji bi bio posvećen svetom Nikolaju Mirlikijskom.

Ideja o podizanju ove, jedinstvene crkve na svetu, predstavljena je juče u beogradskom Media centru.

Po idejnom projektu autora, crkva-brod trebalo bi da bude podignuta na ulazu u Adu sa čukaričke strane - delom na prevlaci, delom na ostrvu. Narednih dana delegacija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, trebalo bi da razgovara sa gradonačelnikom Draganom Đilasom o lokaciji ovog hrama na Adi Ciganliji.

"U Rusiji postoje crkve na brodovima koji plove i u kojima se služe liturgije, ali to nije naša ideja. Nije primereno da se talasamo, hoćemo brod na suvom", kazao je sveštenik Božić.

Crkva-brod trebalo bi da se gradi od sibirskog kedra. Planira se da u trupu broda budu smešteni svi sadržaji, uključujući i salu za predstavljanje umetničkih sadržaja, a prostor za bogosluženja predviđen je na brodskoj platformi. Prema nezvaničnim procenama, izgradnja bi koštala između 300.000 i 400.000 EUR. Potrebna sredstva obezbedila bi se uz pomoć Crkve, državnih institucija i priloga vernika.

Izgradnja crkve-broda na Adi bila bi značajna za turizam Beograda i Srbije, sportsku kulturu i vaspitanje dece.

 

Izvor: www.seebiz.eu