Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U brodogradilištu zaposlili Rumune

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nedostatak domaćih majstora i montera i zavarivača kladovsko brodogradilište "Rajna-Dunav" rešilo je upošljavanjem kvalifikovanih radnika iz dva velika brodogradilišta u susednim rumunskim gradovima Turn Severin i Oršava.

Konkurs za obuku nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje stalno je otvoren, ali mladi u Kladovu ne pokazuju veće interesovanje za ova nedostajuća proizvodna zanimanja.

- Na našu sreću, brodogradilišta u Rumuniji trenutno nemaju mnogo posla, pa je ponuda strane radne snage velika. Imamo više od 150 inostranih kooperanata, koji zbog posla svakodnevno prelaze državnu granicu. Kao iskusni brodomonteri i zavarivači rade na novogradnji brodova, tankera i barži, a plaćeni su po kilogramu ugrađenog čelika u plovila. Zarade su im redovne i veoma smo zadovoljni njihovim radnim angažovanjem - kaže Željko Mijatović, tehnički direktor u brodogradilištu „Rajna - Dunav".

Da mlađi nezaposleni Kladovljani beže od brodogradnje, dodaje Mijatović, pokazuju i dosadašnji sajmovi zapošljavanja i stalno otvoreni pozivi preko Nacionalne službe za zapošljavanje radi njihove prekvalifikaciju. Na poslednji oglas za obuku pet brodomontera i četiri zavarivača javila su se samo trojica kandidata.

U proizvodnim halama i na dokovima kraj Dunava ima mnogo posla za brodomontere. Trenutno se za kupce iz Holandije završava drugi ovogodišnji tanker za prevoz hemikalija i grade još dva nova plovila. Za ovu godinu brodogradilište „Rajna - Dunav" ugovorilo je sa holandskim poslovnim partnerima novogradnju sedam brodova i time obezbedilo siguran posao do marta 2011. godine.

Od privatizacije 2004. godine u ovoj holandsko-rumunskoj firmi izgrađeno je 13 brodova i namenskih samohotki i remontovano 30-ak plovila.

 

Izvor: www.pressonline.rs