Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tri mora do Srbije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ljubitelji drvenih jedrenjaka iz Karelije, republike na severu Rusije, ovih dana će se otisnuti u četvoromesečnu ekspediciju tokom koje će brodovima - napravljenim prema starinskim skicama - proputovati Evropu, uključujući i Srbiju.

Ekspedicija je nazvana „Evropski prsten“. Tridesetak ljudi će, prema planu, iz brojnih jezera Karelije preći u Baltičko more, nastaviti rekama i kanalima ka jugu, pa se preko Crnog mora vratiti u Moskvu. Neobični mornari nameravaju da svrate u luke Finske, Švedske, Danske, Nemačke, Holandije, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Moldavije

i Ukrajine.
Njihovi brodovi su drveni i podsećaju na plovila koja su koristili Vikinzi. I imena su romantična: lađa „Sveti Nikola“, škuna „Polarni Odisej“ i jedriličarsko-motorna jahta „Piligrim“.
- U ekspediciji će učestvovati još jedan brod čija je izgradnja u završnoj fazi, a može da se koristi kao polarna plutajuća stanica - objašnjava vođa ekspedicije Viktor Dmitrijev. - Ovaj brod može da pristane uz svaku obalu, čak bez pristaništa, kao desantni brod. Može da bude stegnut u ledu. Lako se izvlači malim motornim čamcem i može da se vuče po kopnu i vodi.
Škuna i lađa su opremljene multimedijskim sistemima uz pomoć kojih gosti koji posete ruske brodove u stanicama mogu da izvrše virtualne ekskurzije po znamenitostima Karelije: Muzej drvenog neimarstva Kiži, Valamski arhipelag, vodopad Kivač i druga zaštićena mesta ruskog severa.
Iza karelskih mornara iz petrozavodskog pomorskog kluba „Polarni Odisej“ stoje desetine jedinstvenih međunarodnih ekspedicija.
Oplovili su Skandinaviju, boravili na Arktiku, a kočom „Pomor“, replikom drvenog morskog broda, stigli su 1992. godine do Vankuvera, gde su izložili to neobično plovilo u Pomorskom muzeju.

ZEMLJA JEZERA
KARELIJA je autonomna republika u sastavu Ruske Federacije, između Belog mora i granice sa Finskom. U njoj ima 60.000 jezera (i dva najveća evropska, Ladoga i Onjega), 27.000 reka, tri nacionalna parka, a čak 85 odsto teritorije prekriveno je šumama. U njoj pretežno žive Rusi, ali oko deset odsto pripada Karelima, narodu srodnom Fincima.