Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Porez na plovila pao u vodu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Zbog visokog poreza, registrovano šest puta manje čamaca nego u istom periodu prošle godine. Vlasnici luksuznijih brodova se listom registruju u of-šor zonama.

Kad se prošle godine država dosetila da uvede porez na upotrebu plovnih objekata, rezultat je bio sledeći – te sezone prijavljeno je 2.756 čamaca, što je 2.000, to jest četrdesetak odsto manje nego prethodne.

Letošnji protesti čamdžija nisu promenili stav vlade. Porez je opstao,a čamci su nastavili da „nestaju”. Do 20. aprila,registrovana su svega 164 plovila, gotovo šest puta manje nego laneu isto doba.

ULučkoj kapetaniji ne znaju da li su poreznici prošle godine preračunali koliko je novca, na koji je vlada računala za popunu budžeta, „odbeglo” time što vlasnici nisu prijavili čamce.

Nemaju ni podatak da li je od registracije, na koju se i ranije plaćala taksa, ubrano manje para nego pre razrezivanjaporeza niti želeda komentarišu da li se mera za punjenje državne kasepokazala kontraproduktivnom.Izvesno je da semnoštvo vlasnika čamaca koji su dosad bili voljni da se prijave pridružilo onima koji godinama tu obavezu izbegavaju.

Oni koji su ipak odlučili da se registruju,ili odlaze u Pančevo, gde barem ne plaćaju gradsku taksu od nekoliko hiljada dinara, ili kupuju jeftiniji motor,ili ga fiktivno prodaju pa tobože pozajmljuju.

– Ti, koji nemaš čamac, kupiš moj motor. Ugovor mogu da nam sastave i overe za najviše hiljadu dinara. Onda ja od tebe pozajmljujem motor. Pošto nisam vlasnik motora, ne plaćam porez. Ti nemaš čamac pa ni ti ništa ne duguješ državi – objašnjava nam ovaj mehanizamsagovornik koji jedobro upućen u zbivanja na rekama.

Ovaj trik je za one sa slabijim mašinama. Bogatiji, koji poseduju bolje brodove i jahte, plate 50 evra advokatu da prevede njihovog mezimca na američku državu Delaver ili neku drugu of-šor zonu gde će za dve godine registracije platiti svega sedam američkih dolara.

Ironija je da vlasnici većih i luksuznijih plovila u pojedinimslučajevimauopšte ne moraju da brinu,budući da neki od njih imaju motore koji koštajuhiljade evra ali su slabiji od deset konjskih snaga, što je donja granica za oporezivanje. Običan „Tomosov” motor te snage nalazi se na mnogim domaćim čamcima a košta 400 evra. Čamdžijama je nelogično i što model plovila nije kvalifikacija za porez ili makar jedan od faktora za izračunavanje njegove visine, kao što se uzima u obzir kada se naplaćuje porez na prenos imovine.

– Porez se plaća ako je motor jači od deset konja i raste sa dužinom čamca ili broda. Zakon predviđapopuste za starija plovila ali ne uzima u obzir starost motora. Zanemareno je da nov motor može da vredi mnogo više od starog sa više konjskih snaga. Ni dužina plovila nije dovoljan kriterijum jer je plastični čamac triput skuplji od drvenog istemetraže– kaže jedan od „Politikinih” sagovornika sa reke.

Paradoks je, pričaju vlasnici čamaca, što porez na običan rekreativni čamac iznosi koliko i godišnjapopravkaili gorivo za čitavusezonu. Takođe im se čini nepravednim što plovilo mogu da voze samo šest meseci godišnje a za porez im uzimaju petinu njegove vrednosti.

– Tretiraju naše čamce kao luksuz a mi nismo nikakvi bogatašiveć ljudi koji vole reke i zato su skupili pare da imaju čime da provozaju porodicu i prijatelje. Možda bih ja i platio samo kada bi mi se nešto od toga vratilo. Nemaju sidrišta, pristane, obale su prljave i zapuštene, iz reka odavno nije crpljen mulj koji menja dubinu korita niti su uklanjana debla, životinjski leševi i štošta drugo što ploviSavom i Dunavom, nemaju brod da hvataju barže kada se otkače i prete da razvale sve što zateknu na putu. Na šta onda odlazi naš novac? Zašto ne naplaćuju kazne za prebrzu vožnju vlasnicima glisera? Zato štonjih ne mogu da uhvate. E, pa, neće ni mene. Da me i nekoliko puta uhvate bez registracije, opet mi u zbiru ispadne jeftinije da platim kazne – kaže jedan od „Politikinih” sagovornika.

Pošto nemaju dovoljno čamaca za patroliranje i kontrolu, naročito dovoljno brzih da pariraju gliserima, lučka kapetanija i rečna policija dovedeni su u poziciju saobraćajacakoji pešice treba da jure za poršeom koji je prošao kroz crveno na semaforu. Nedavno je kapetanija konačnodobila brod sa moćnim motorom ali ispostavilo se da i ona nema novca za visok porez, tako da do daljeg mora da ga drži u pristaništu. U protivnom, ličila bi na saobraćajca koji onaj porše goni u kolima bez tablica.

 

Izvor: www.politika.rs