Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Puštena u pogon prva eolska elektrana na otvorenom moru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Berlin - Nemački ministar ekologije Norbert Retgen (Roettgen) danas je u pogon pustio prvo postrojenje u Nemačkoj za dobijanje struje iz snage vetra na otvorenom moru.

Eolsko postrojenje "Alfa Ventus" nalazi se na 45 kilometara od najzapadnijeg nemačkog ostrva u Severnom moru, Borkuma, skoro 100 kilometara od nemačkog kopna i u vodi dubokoj 30 metara.

"Alfa Ventus" je u svetu jednistveno postrojenje za korišćenje energije vetra - nijedno drugo nije postavljeno na tako velikoj udaljenosti od kopna i u tako dubokom moru.

Ubuduće će 12 velikih vetrenjača strujom snabdevati 50.000 domaćinstava na severu Nemačke. Više od 350 stručnjaka i 25 brodova bilo je angažovano na gradnji ovog offshore-postrojenja koje je koštalo 250 miliona evra.

"Alfa Ventus" je probni projekat uz čiju pomoć kompanije Vatenfal i E.on žele da steknu saznanja o izgradnji i rentabilnosti eolskih postrojenje na otvorenom moru.

Prema navodima Saveznog zavoda za pomorsku plovidbu i hidrografiju, do sada je odobrena gradnja 25 eolskih postrojenje na otvorenom moru. Od toga su 23 u nemačkim vodama Severnog mora i ostatak u vodama Baltičkog mora. Više od 60 sličnih projekata je u planu.

U Nemačkoj se već sada 6,4 odsto bruto potrošnje struje pokriva iz energije vetra. Time je vetar najvažniji obnovljivi izvor energije u Nemačkoj (sledi voda sa 3,4 odsto).

No, gradjani sve više protestuju protiv izgradnje postrojenja na energiju vetra na kopnu, pa energetske kompanije smatraju da je nužno da se "presele" na otvoreno more.

Ekološke organizacije kritikovale su u više navrata izgradnju offshore-postrojenja za dobijanje struje iz vetra smatrajući da ona ugrožava priobalne delfine i mnoge vrste ptica selica.

 

Izvor: www.beta.rs