Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Iscurelo gorivo zagadilo reku Savu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Gorivo koje je iscurelo iz cisterne "NIS Petrola" koja se prvrnula na Obrenovačkom putu, najpre je zagadilo obližnji putni kanal i zemljište, da bi juče dospelo i do reke Save. U Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine kažu da je nafta zahvatila samo površinski deo vode, a komunalne ekipe već dve noći rade sanaciju poplavljenog dela kako bi sprečile da se zagađenje proširi.

Kada se pre dva dana cisterna Naftne industrije Srbije, koja je prevozila skoro 15 tona nafte, prevrnula i skliznula u jarak na Obrenovačkom putu, vatrogasci su brzom intervencijom sprečili da oko sedam tona nafta oteče u Savu. Međutim, količina goriva koja se zadržala u obližnjem betonskom putnom kanalu natopila je okolno zemljište, kroz koje je prodrla do reke.

- Najvažnije je da se nije stvorila naftna mrlja, što bi značilo da je došlo do ozbiljnijeg zagađenja vode. Površinsko širenje zagađenja reke smo sprečili jer smo odmah postavili glinovitu pregradu da sprečimo. Sada su u toku radovi na sanaciji kanala sa leve i desne strane puta koji su takođe zagađeni gorivom - kažu u Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

Veći ekološki incident i zagađenje pijaće vode, izbegnuti su samo zahvaljujući danonoćnoj intervenciji komunalnih službi, kažu u „Vodovodu i kanalizaciji“.
- Pošto se radi o izlivanju veće količine nafte, situacija je bila alarmantna. Naše ekipe, kao i ekipe ekološke inspekcije, odmah su izašle na mesto nezgode i tamo provele celu noć. Tako je bilo i juče, a radovi na sanaciji verovatno će se nastaviti i narednih dana. Najvažnije je da je pijaća voda potpuno bezbedna - ističe Suzana Petrović, portparol preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.

Na mestu nezgode i juče se mogao osetiti jak miris nafte, a radnici koje smo tamo zatekli veruju da će radovi potrajati.

- Kanali su dosta natopljeni naftom, a to nećemo moći tako brzo da očistimo i saniramo. Ovde smo već više od deset sati, a naše kolege su takođe radile celu noć - priča jedan od radnika kojeg smo juče zatekli na Obrenovačkom putu.
„NIS-ova“ cisterna prevozila je 14.238 litara dizel goriva za potrebe benzinske sanice u Glušici. Nakon nezgode, vozilo je podignuto a gorivo pretočeno u drugu cisternu. Na terenu su intervenisale ekipe Vatrogasno-spasilačke stanice iz Obrenovca, saobraćajne policije i Republičke inspekcije.

 

Izvor: www.blic.rs