Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mršavi ulovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Obilne kiše praćene naglim zahlađenjem i porastom vodostaja loše su uticale i na ribe i na ribolovce, pa su uslovi za ovo doba godine izuzetno slabi

Na Dunavu kod Apatina početkom nedelje mogao se uloviti pokoji smuđ, ali otkad voda ponovo „gura" na reci nema ni pecaroša ni ulova, navodi Nemanja Došen. Bolje rezultate beležimo na bačkim kanalima, na kojima se i dalje solidno peca bela riba, a ponegde je bilo i amura, pogotovo kod Sivca i Crvenke. Babuška se lovila i na Staroj Tisi kod Bačkog Gradišta i Čuruga, ali smuđ još nije proradio.

„Zubonja" nije aktivan ni na Dunavu u Novom Sadu, gde se čak i bela riba slabo peca. Mršavo je i na području Neština i Suseka.

„Utanjilo" i na Dunavu

Od Slađana Milenkovića iz Titela saznajemo da je Tisa visoka, mutna, brza i hladna, a ionako slab ribolov otežavali su jak vetar i vojna vežba koja je izvođena u donjem toku ove reke. Ništa bolji rezultati nisu postizani ni na potezu Novog Bečeja i Sente.

Mršavo je i u južnom Banatu, jer je nagla promena vremena „presekla" ribu na većini kanala, mrtvaja i jezera u okolini Vršca, Pančeva i Kovina.

Posle nekoliko lepih ulova početkom maja, smuđ je gotovo potpuno prestao da se javlja na Dunavu od Kostolca do Kličevca, ali se na okolnim kubicima i kanalima i dalje peca bela riba. U požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma" kažu da su se i ulovi na ostalim terenima u Braničevu sveli na „siću". I Zoran Perić iz „Lova i ribolova" navodi da su ulovi na terenima oko Velikog Gradišta i Golupca simbolični, uključujući i Srebrno jezero. Pek se izlio i na toj reci do daljeg nema pecanja.

I Velika Morava je nadošla i zamutila se, pa na terenima od Ljubičevskog mosta do ušća u Dunav nije bilo pecaroša. Uslova za ozbiljan ribolov nije bilo ni na uzvodnim revirima, na području Jagodine, Ćuprije i Paraćina. Informacije o solidnim ulovima bele ribe još stižu sa Kudreča kod Smederevske Palanke, ali na Jasenici zbog pomute nije bilo pecanja. I na Gružanskom jezeru bilo je bele ribe, dok štuka i smuđ nisu aktivni.

Obilne kiše dovele su do porasta nivoa Zapadne Morave, pa ni ta reka ovih dana nije davala ribu. Slično je i na Rasini, a loše vreme se odrazilo i na ulove koji su ostvarivani na jezeru Ćelije.

Ibar je sredinom nedelje bio nešto povoljniji za pecanje, pa je u okolini Kraljeva bilo ulova bele ribe, kaže Dragan Zdravković. Na jezeru Gazivode dobijani su babuška i poneki manji smuđ.

Dragiša Andrić iz Šapca javlja da i Sava naglo raste, pa na obalama nema pecaroša. Zamutili su se i Cerski kanal i Dobrava. Ribolovaca je bilo jedino na velikoj bari u Vukošiću i Tabanovačkoj šljunkari, gde su hvatani babuška i redak smuđ.

Solidno na jezerima

Ni na čačanskom delu Zapadne Morave nema dešavanja vrednih pomena. Mikica Milenković iz OOSR „Morava" kaže da riba ne radi čak ni u Talpama i jedino je na jezeru u Međuvršju bilo sporadičnih ulova „karaša".

Premda je u četvrtak još bila bistra, Drina je u porastu i protok neretko premašuje 1.000 kubika, saznajemo u bajinobaštanskom „Belviju", gde dodaju da u takvim uslovima ribolov nije moguć. Slične informacije dobili smo i od izveštača sa područja Loznice i Ljubovije.

Mutne su i reke na jugu Srbije. Bratislav Kodalović iz Leskovca kaže da na Južnoj Moravi i njenim pritokama nije bilo ribolova, pa su pecaroši odlazili na stajaćice u okolini, na kojima je konačno krenula štuka, a na Barju se javljao i pokoji smuđarak.

Ulova babuške, bodorke i crvenperke bilo je i na jezerima u okolini Pirota. Malobrojni ribolovci kojima nije smetala hladnoća uspevali su da na Vlasinskom jezeru ulove ponekog bandara i pastrmku.

Adrenalinski ribolov na šarana

Šaran je u lovostaju do 1.juna, ali zabrana ne važi na komercijalnim revirima, na kojima riba i pored nestabilnog vremena uglavnom dobro radi, pa ni uslovi krupnih komada nisu retki. Kolegama željnim posebnih izazova preporučujemo da se na takvim vodama oprobaju u pecanju na fider, a opširnu reportažu o "fiderisanju" velikih šarana na sve popularnijem ribnjaku u Barandi možete pročitati u "Ribolovu" br.246, koji će se na kioscima pojaviti u sredu.