Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Krčedinske ade - carstvo tišine i šarana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Viđaju ih, kako, kao u groznici, prvim jutarnjim ili poslednjim noćnim autobusima, pretovareni opremom, štapovima, mamcima, odećom, negde žure dok se drugi vraćaju iz dobrog provoda. Pognute glave "proveravaju" do besvesti opremu, ne bi li predupredili čuveno maler pitanje, slučajnog prolaznika: "Gde si krenuo?".

Jedva čekaju da zarone u šumu priobalnog zelenila, prepunog mulja i komaraca na samo njima znana i dobro čuvana mesta. A kako to izgleda u Americi? Standardni pecaroški vikend prosečnog Amerikanca je da sedne u petak po podne sa desetak drugara u avion u Los Anđelesu i posle tri časa sleti na maleni aerodrom u Montani. Kraj jezera, bogatog američkim grgečom, u brvnari ga čekaju mamci, pribor i hladno pivo, samo treba da zabaci udice.

U Beogradu, kako procenjuju prodavci mamaca i opreme, ima više od sto hiljada ribolovaca. Izdvojili smo, trenutno nekoliko najatraktivnijih mesta u ovim prolećnim danima za vaše uživanje.

Dunavom, nizvodno od Novog Sada, nalazi se jedan od najlepših revira za sportski ribolov – Krčedin i čuvene ade na 60 kilometara autoputem od Beograda. Sa brojnim rukavcima, prelivima i plićacima nudi ulov krupne bele ribe (babuške, bodorke, deverike, kesege i protfiša) ili, u adicama, i potopljenim panjevima, sve do beščanskog mosta, krupnog šarana, sada u lovostaju. Ovde se može stići čamcem ili lokalnim autobuskim linijama a ulov je „siguran”, jer su ovo, kažu, najbogatiji tereni u nas.

Posle krčedinskih adica, leva i desna obala, dakle otvorene vode, sada, nabujalog Dunava, nude sjajne terene od kamenoloma ka Slankamenu za ulov svih vrsta ribe, gde se izdvaja ušće Tise u Dunav.

Na Tisi, od Titela do ušća radi bela riba koja se peca na crvića ili crvenu đubrovsku glistu, i štuka na keder ili varalicu. Naročito poznata mesta za ribolov vikendaša koji imaju kuće u ovom delu, ali i ribolovaca iz Beograda, jeste Stari Slankamen.

Samo 55 kilometra od Beograda odvajanjem sa novog ili starog novosadskog puta može se stići kolima do desne obale Dunava. Pored doma starih, uzvodno i nizvodno preko čitave godine „radi” bela riba na crva ili glistu, potom štuka ili smuđ (takođe u lovostaju) ali ne krupan, na živu ribicu ili varalicu (kašika– veća, stari meps – broj tri i četiri). Za one koji imaju čamce ili brodiće, preko puta Slankamena je jedno od najboljih mesta za lov bele ribe i svih vrsta grabljivaca na standardnu hranu: keder, „parče”, čak i crnu glistu a može se uloviti bandar i do dva kilograma težine.

Dubine oko Bajboka – dela rečnog puta su velike tako da nautičari moraju obratiti pažnju na panjeve ali i na kamene regulacije toka Dunava – šporne, iza kojih je lepo pecati jer štite od vetra i talasa. Šaran se u ovo doba mresti ali kada nije u lovostaju možete ga uloviti na standardne mamke (valjak i kukuruz) ali i glistu lauferku. Grocka sa adama i rukavcima nudi pregršt terena za ulov svih vrsta ribe. Kraj benzinske pumpe mogu se kupiti pribor i mamci.

Ne mogu se zaobići – Tamiš, pored Pančevačkog puta i čuveni Dunavac kraj sela Ivanova, gde ribolovci stižu organizovano iz čitave Srbije. Ovde se skoro čitave godine peca. Možete iznajmiti čamac za 400–500 dinara i prepustiti se uživanju jer, ipak, Montana je daleko.

 

Izvor: www.b92.net