Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Džinovski čep za izlivanje nafte

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Stručnjaci "Britiš petroleuma" pokušaće da odseku oštećenu cev i iznad ventila montiraju čep, koji će zaustaviti zagađenje mora

Los Anđeles - Poslednji pokušaj da se zaustavi curenje nafte u Meksičkom zalivu je propao!

Strategija nazvana „Top kil“ pokazala je da ne može da uradi ono što je bilo krajnje neophodno - zaustavi dalje zagađenje zaliva.

„Britiš petroleum“ je došao na još jednu genijalnu ideju: postaviće čep džinovskih razmera i u narednih četiri do sedam dana pokušaće da reši problem na taj način! Ako mislite da se šalimo, valjda će vas ime Daga Satlsa iz ove kompanije uveriti u autentičnost, jer je on to izjavio i drugim medijima!

- Posle tri dana pokušavanja s „Top kilom“, verujemo da je sada vreme da pređemo na druge metode - rekao je Satls za CNN.

A kako će se otprilike realizovati nova metoda? Hmmmm... Pa, spustiće se podmornice, koje će odseći cev iz koje curi nafta i direktno iznad sigurnosnog ventila postaviće čep koji bi trebalo da prikuplja naftu...

Iako je i to tek privremeno rešenje, stručnjaci smatraju da je upravo to najbolji način da se minimalizuje isticanje nafte.

 

Laž naftne kompanije

Direktorka američkog Instituta za geološka istraživanja Marsija Mekat potvrdila je da su naučnici utvrdili kako iz bušotine Dipvoter horajzont dnevno ističe između 12.000 i 19.000 barela nafte, a ne pet hiljada, kako je tvrdio „Britiš petroleum“. Prema tim podacima, do sada je u more isteklo između 77.000 i 122.000 tona nafte, čime je ova ekološka katastrofa postala veća i od nesreće tankera „Ekson Valdez“ 1989. kod Aljaske, kada je u more isteklo 50.000 tona nafte.

Obama: Loši rezultati


„Top kil“ je bio najambiciozniji plan saniranja štete dosad.
- Iako dobijamo optimistične izveštaje, jasno je da metoda nije donela očekivane rezultate - rekao je tokom vikenda američki predsednik Barak Obama objašnjavajući zbog čega se napušta ideja o „Top kilu“.
- Novi pristup je riskantan i nije testiran na ovolikoj dubini. Zato ga nismo pokrenuli dok nismo iscrpli ostala rešenja - objasnio je Obama.

 

Izvor: www.kurir-info.rs