Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pretnja od poplava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Do kraja nedelje vodostaj na Savi i Dunavu podići će se za više centimetara, iznad nivoa redovne odbrane od poplava

 

Beogradske reke ponovo bujaju!
Na Savskom i Zemunskom keju voda je došla do biciklističke staze. Vlasnici splavova na Savi i Dunavu u strahu su da se ne ponovi situacija od pre nekoliko godina kada su Beograd zadesile nezapamćene poplave.
- Ovo je katastrofa! Već četvrti put ove godine voda se podigla do šetališta. Nemamo mušterija. Postavili smo privremeno daske za prilaz, ali ako se voda još malo digne, moraćemo da zatvorimo splav - rekao je jedan od zaposlenih na splavu kod Brankovog mosta.
Vlasnici splavova na Zemunskom keju kažu da se snalaze kako mogu.
- Zasad nije strašno. Ipak, broj gostiju drastično se smanjio. Plašim se da se ne ponovi situacija od pre nekoliko godina kada je voda stigla do prozora restorana. Postavljali smo pesak, ali da je nadošla voda još koji metar, poplavila bi nas skroz. Mnogi splavovi tada su se otkačili - kaže vlasnik splava na Keju.
Ipak, nadležni iz odeljenja za hidrološke prognoze Hidrometeorološkog zavoda tvrde da je stanje vodostaja na prestoničkim rekama zasad stabilno.
- Nema šanse da se desi situacija kao u Poljskoj! Jedina opasnost preti od bujičnih vodostaja u nebranjenim područjima. To su uglavnom manje reke. Sava i Dunav biće u narednih tri dana u stagnaciji, ali se zatim očekuje porast vodostaja iznad nivoa redovne odbrane od poplava - rekli su nam iz odeljenja za hidrološke prognoze Hidrometeorološkog zavoda.
Prema njihovim rečima, ovo je prvi znak upozorenja.
- Mi smo još u petak poslali najavu opštinskim štabovima, upozorili Republički centar za obaveštavanje, kao i Ministarstvo odbrane. Treba biti u pripravnosti. Zemljište je vlažno od prethodnog talasa padavina. Zemlja ne upija vodu, pa se sve padavine slivaju u reke.

Narednih dana blagi porast
- Vodostaj Dunava zavisi od stanja u Austriji. Zasad na Tisi, Dunavu i Savi od Šapca vodostaj je srednjih visokih vrednosti. Na Savi do Šapca kao i Velikoj Moravi na srednji vodostaj. Ipak, očekuje se blagi porast u narednih nekoliko dana. Bujični vodotoci bez sistema odbrane prete da poplave naselja. Kada dođe do naviranja, imamo svega pola sata za evakuaciju. Nadamo se da ipak neće doći do toga, rekli su u Hidrometeorološkom zavodu.

Kiša cele nedelje

Neće se ponoviti situacija iz 2006. godine jer se do kraja nedelje očekuje prestanak padavina.
- Tada smo imali slučaj takozvanih stogodišnjih voda tj. ekstremnu situaciju koja se dešava jednom u 100 godina. Količina padavina smanjivaće se do kraja nedelje, a u subotu se očekuje njihov prestanak. Iako je juče palo između 10 i 40 litara po metru kvadratnom, do petka će se količina padavina smanjiti. Očekuje se od 10 do 30 litara ili, ako dođe do većih pljuskova, 50 litara po metru kvadratnom.

 

Izvor: www.kurir-info.rs