Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Izraelci zarobili sedmi brod

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Komandosi upali na "Rejčel Kori". irski brod koji je prevozio humanitarnu pomoć za pojas Gaze. Zauzimanje plovila prošlo bez žrtava

POJAS GAZE/TEL AVIV - Tri broda sa izraelskim komandosima zaustavila su poslednji brod s humanitarnom pomoći za pojas Gaze!

Irski brod „Rejčel Kori“ zaustavljen je bez incidenata. Na brodu je bilo 15 putnika, među kojima - prema rečima organizatora - i jedan dobitnik Nobelove nagrade za mir, kao i jedan bivši zvaničnik UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u petak je saopštilo da Tel Aviv ne želi sukob, ali da traži da brod uplovi u izraelsku luku Ašdod.

Izraelski vojni portparol nije komentarisao taj događaj niti se izjasnio o daljim planovima vlasti u Tel Avivu, koje su suočene s brojnim osudama u svetu posle pogibije devet ljudi u sukobu s izraelskim mornaričkim komandosima koji su u ponedeljak u zoru zaustavili konvoj u međunarodnim vodama, 60 kilometara daleko od izraelske obale.

Brod „Rejčel Kori“ nazvan je po američkoj aktivistkinji koja je izgubila život u pojasu Gaze protestujući protiv pokušaja rušenja jedne kuće.

Na brodu je oko 1.000 tona humanitarne pomoći, a prema izraelskim podacima, polovina tereta je cement, navodi Tanjug. Izrael do sada nije dozvoljavao isporuku građevinskog materijala da ga hamasovci, koji vladaju pojasom Gaze, ne bi upotrebili u vojne svrhe.

Tel Aviv je dozvolio da brodovi prođu pet puta, ali od tronedeljne izraelske ofanzive na ciljeve Hamasa, započete krajem 2008. godine, to više ne dozvoljava.

 

Izvor: www.kurir-info.rs