Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nautički turizam na Dunavu izvor prihoda budućnosti

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Srbija bi mogla da ostvari značajne prihode od nautičkog turizma na Dunavu i ima planove kako da se poveća broj brodova i posetilaca. Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu za ekonomiju, kaže da je to "jedna od najotpornijih grana turizma i za nas predstavlja idealnu šansu"

Petković kaže da se Srbija nalazi „u sredini toka Dunava sa velikom atrakcijom - Đerdapskom klisurom na putu ka drugoj velikoj atrakciji, a to je je dunavska delta ili 'evropska Amazonija', na tromeđi Rumunije, Moldavije i Ukrajine".

Broj brodova koji prolaze Dunavom stagnirao u "kriznoj 2009. godini", ali je bilo i pozitivnih rezultata - u Novi Sad je, na primer, prispelo 160 brodova, što je za oko osam odsto više nego u 2008.

Porast beleže i Kostolac i Lepenski vir, koji će, prema rečima Petkovića, postati aktraktivni tek sledeće godine, kada ponovo bude otvoren lokalitet Lepenski vir i arheološko nalazište.

Veliki potencijal ima i Beograd, gde se očekuje "da prošlogodišnjih 411 pristajanja može i treba brzo da se vrati na više od 500 pristajanja, koliko je bilo u 2008. godini", a realno je da ta cifra ide i do 800 pristajanja.

Ističući da će prihodi od Dunava moći da se ostvare i posredstvom investiranja u rečnu infrastrukturu, Petković je kazao da Srbija sa Rumunijom već radi na tome da se poveća atraktivnost donjeg toka Dunava, kako bi se privukao što veći broj brodova i iskoristio njihov boravak u Srbiji.

"Primećena je tendencija da jedan broj operatera skraćuje putovanje brodova da bi ponudili jeftinije aranžmane, tako da okreću brodove nakon prolaska kroz Đerdapsku klisuru što posebno pogadja Rumuniju, ali i deo donjeg Podunavlja u Srbiji", rekao je on.

Dunavski plovni put ili evropski Koridor 7 spaja centralnu Evropu sa Crnim morem i najeftinijim transportom povezuje 10 država - Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu.

 

Izvor: www.seebiz.eu