Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rusija neće žaliti pare za oružje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ruski predsednik zatražio od ruskog ministarstva odbrane da gradnja nosača aviona na atomski pogon počne u naredne dve godine

Ruski predsednik i glavnokomandujući Dmitrij Medvedjev prisustvovao je u Severomorsku lansiranju pomorske balističke rakete „sinjeva“ (duga), koja je postavila novi rekord u daljini leta - 11.547 kilometara. Raketa je lansirana sa teškog nosača aviona „Admiral Kuznjecov“, sa kojeg je Medvedjev posmatrao lansiranje, da bi potom rekao: „Ovo je najbolji rezultat koji je ikada postignut. ‘Sinjeva’ je demonstrirala mogućnosti za budućnost. Ovakvu dužinu leta niko dosad nije postigao“.

„Admiral Kuznjecov“ je, u okvirima štabnih manevara „Stabilnost 2008“, učestvovao u proveri mogućnosti ruskih nuklearnih snaga. Ovaj nosač aviona predstavlja pravi „ploveći grad“ - njegova dužina premašuje tri fudbalska igrališta - 306 metara, a visina 60 metara.

U Barencovom moru u vežbama učestvuje osam brodova, pet podmornica, 11 aviona vazduhoplovstva Severne flote i više od 5.000 vojnika.

Rusija neće žaliti novac za konstrukciju i proizvodnju novih tipova naoružanja, a ni za plate i stanove oficira - obećao je Medvedjev armijskom vrhu. Pri tom je podvukao: „Modernizacija oružanih snaga ima dva cilja - formiranje principijelno nove oružane formacije i stvaranje novih vidova oružja. Oboje su od izuzetne važnosti za održanje borbene spremnosti naše armije.
Sa palube „Amirala Kuznjecova“ on je još juče naložio Ministarstvu odbrane da pripremi plan izgradnje razarača koji bi istovremeno bili i nosači aviona i postavio rokove, rekavši: „Gradnja mora započeti u naredne dve godine. Nosači aviona su od strateške važnosti za razvoj i udarnu moć naših vojno-pomorskih snaga. To je ono što razvijaju sve velike države koje žele da imaju moćnu ratnu mornaricu. Ti brodovi moraju biti na atomski pogon“.