Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Riba iz Tamiša sme da se jede

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pančevo - Kvalitet vode Tamiša je solidan uprkos postojećem zagađenju, a riba iz reke je bezbedna za jelo, pokazala su istraživanja sprovedena tokom međunarodnog projekta Ekostatus reke Tamiš čiji su rezultati predstavljeni u Pančevu.

"Kvalitet voda u srpskom delu toka Tamiša varira od druge do četvrte kategorije, ali je generalno zadovoljavajući, a riba iz reke potpuno je bezbedna za ljudsku upotrebu", rekla je profesorka Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu Ivana Teodorović. Ona je navela da nisu primećene ekstremne koncentracije pesticida i drugih sličnih zagađivača, iako su oni, kao i veštačka đubriva, nađeni u vodi.
 
  Sreća je što na Tamišu, osim dve manje fabrike, nema velike hemijske industrije, ocenio je profesor Dragan Marković sa fakulteta Futura koji je napravio katastar zagađivača. On je naveo da su glavni zagađivači Tamiša jedna od NIS-ovih naftnih bušotina, hemijska indistrija Panonija, nekoliko ribnjaka, dve stočne farme, 35 divljih i šest komunalnih deponija, i vrlo veliki broj septičkih jama u mestima uz reku.
 
  Istraživači su se složili da studija nije reprezentativna jer je rađena u kratkom vremenskom roku, pri visokom vodostaju i na malom broju uzoraka. "Za ozbiljnu analizu stanja neophodno je da se monitoring sprovodi neprestano i da uključi i čitavo priobalje, a ne samo glavni tok Tamiša", ocenila je Ivana Teodorović.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs