Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Meštani iskopali čamac star oko hiljadu godina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Požarevac - U priobalju Velike Morave kod sela Lučica meštani su pronašli ostatke čamca od drveta dugačkog oko 14,5 metara star najverovatnije oko hiljadu godina.

Čamac je napravljen od jednog debla hrasta, a u požarevačkom muzeju procenjuju da je bio deo većeg plovila i da potiče iz ranog srednjeg veka. Čamac je smešten privremeno u portu crkve u Lučici, a stručnjaci bi trebalo da utvrde koliko je zaista star i za šta je služio.

Čamac je otkrio meštanin Lučice Ivan Milenković pre oko dve godine, a tek krajem prošle nedelje uspeo je sa prijateljima i uz pomoć mehanizacije da provilo izvuče iz reke i doveze ga do porte lokalne crkve gde se sada nalazi.

"Prvi put kada sam ga video nisam znao da je u pitanju čamac. Kada ga je voda skoro celog otkrila, sakupio sam prijatelje, izvadili smo ga i transportovali do crkve. Skupili smo tridesetak ljudi, ali nismo mogli da ga utovarimo. Morali smo da pozovemo prijatelje koji su imali kamione i građevinske mašine. Težak je sigurno do dve tone", rekao je Milenković.

On kaže da su čamac iz Velike Morave izvlačili u nekoliko navrata tokom nedelju dana. U požarevačkom muzeju navode da će precizniji podaci o starosti plovila biti poznati posle ispitivanja.

"Čamac je izrađen od debla hrasta starog oko 150 godina, a grub način obrade drveta ukazuje na period od pre oko hiljadu godina i slovenske naseobine na ovom području", kazao je istoričar Miroljub Manojlović.

Prema njegovim rečima, po svojoj veličini i obliku ovaj predmet je jedinstven u Srbiji.

"Već imamo jedan čamac iz jednog komada izdubljenog hrasta, ali je daleko manjih dimenzija, dužine šest ili sedam metara. Predmet takvih dimenzija i oblika nije se do sada našao u Srbiji, koliko je meni poznato", naveo je Manojlović.

U narednom period biće preduzete mere na zaštiti čamca od fizičkih i atmosferskih uticaja.

"Ukoliko se utvrdi da je unikatan, može dobiti i status kulturnog dobra", dodao je Manojlović.

Meštani Lučice žele da čamac ostane u selu kao turistička atrakcija. U muzeju kažu da će zbog svoje veličine svakako izazivati pažnju znatiželjnika bilo gde da se nalazi, ali ističu da je trenutno najbitnije da se zaštiti od propadanja.

 

Izvor: www.blic.rs