Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zabava na reci Drini počinje!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sedamnaesti put, u Bajinoj Bašti organizuje se manifestacija na vodi pod nazivom "Drinska Regata".

 

 

Posetioci će uživati u spustu preko stotinu plovila i posada, uz plutajući šank, muzički splav, specijalitete domaće kuhinje... U okviru zabavnog programa koncert Miroslava Ilića. Na Most festu nastupiće Glenn Hughes, Partibrejkersi, Crvena Jabuka... Jedinstveno u Evropi – regata za osobe sa invaliditetom.

 

Sedamnaest godina unazad, Bajina Bašta je domaćin “Drinske regate“, najstarije manifestacije turističko-rekreativnog karaktera na ovoj reci. Regata se organizuje u spomen na drevnu tradiciju drinskih splavara. Organizatori su Sportsko Turistički Centar„Bajina Bašta“ i Opština Bajina Bašta.

 

Regata kreće 15. jula sa jezera Perućac, takmičenjem u preplivavanju jezera i takmičenjem u pripremanju riblje čorbe pored reke Vrelo. Na igrama će učestvovati studenti Fakulteta za fizičko vaspitanje, sportski klubovi ali i sve druge ekipe koje se prijave. Igre će pratiti i zabavno muzički program. Prvog dana, svi koji dođu u Bajinu Baštu, uživaće uz pesme Miroslava Ilića.

Program regate nastavlja se sutradan, 16. jula od 16 časova takmičarskim spustom niz Drinu u kome učestvuju brojna sportska društva iz cele Srbije I Skokovima sa mosta. Drugi dan manifestacije završava se zabavnim programom i koncertom “Crvene Jabuke” u okviru MOST FEST-a koji se održava na ućšu reke Rače u Drinu.

Treći dan rezervisan je za glavni događaj, odnosno zabavno-rekreativni spust koji počinje u 11 časova i u kojem učestvuju stotine plovila i posada, uz trubače, plutajući šank, muzički splav, roštilj i ostale specijalitete domaće kuhinje na reci. U večernjim satima nastavlja se MOST FEST-a nastupom Glenn Hughes, nekadašnjeg gitariste grupe Deep Purple i Black Sabbathmunion. Pored ove rok legende, nastupiće i naš najbolji rok bend „Partibrejkersi“.

U sva tri dana trajanja programa Regate biće organizovan sajam zdravlja i rekreacije na trgu u Bajinoj Bašti.

Drinska regata je već godinama omiljena letnja domaća destinacija brojnih javnih ličnosti, koje će i ove godine splavariti Drinom na „VIP splavu“. Pored „VIP splava“ na regati plovi i još nekoliko drvenih splavova, izrađenih po originalnom uzoru na stare drinske splavare, koji su plovili na deblima posečenim u šumovitoj Tari. Više čamaca sa trubačima tradicionalno prati nekoliko kilometara dugačku povorku Regate i daje joj ritam.

Prošlogodišnja Drinska regata ostaće upamćena kao manifestacija koja je oborila apsolutno sve rekorde kada su u pitanju manifestacije na vodi, a sve bliže informacije možete dobiti na zvaničnom sajtu regata.rs kao i internet prezentaciji Bajine Bašte.

 

Regata za osobe sa invaliditetom 

U okviru aktivnosti vezanih za Regatu 2010. održana je i Regata za osobe sa invaliditetom, što predstavlja jedinstven slučaj u Evropi. Organizovan je spust čamcima na kojima su bili prisutni i trubači. Za učesnike je priredjen I prigodan zabavni program. Interesovanje za ovu manifestaciju je bilo izuzetno veliko, što je potvrdio veliki broj učesnika iz regiona. Cilj manifestacije je afirmacija ravnopravnosti i tolerancije među ljudima, bez obzira na fizički hendikep.

 

Izvor: www.smedia.rs