Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Barže će biti uklonjene za manje od mesec dana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad - Ostaci nekadašnjeg pontonskog mosta na Dunavu uskoro će biti jedna stvar manje koja nas podseća na bombardovanje 1999.godine. Zvanično su počeli radovi na uklanjanju barži, a predviđeni rok za njihov završetak je 25 radnih dana 

 

Radovi su povereni beogradskoj firmi „Mostogradnja”, koja raspolaže i iskustvom i opremom za realizaciju ovog posla vrednog 15,8 miliona dinara, ističu u Zavodu za izgradnju grada.
Betonski i čelični ostaci nekadašnjeg mosta, koji se nalaze na obe strane Dunava, teški su oko 200 tona, a za njihovo odnošenje angažovana je najveća plovna dizalica u Srbiji, zvana „Miljacka”, koja se doprema vodenim putem.

Trenutno zbog visokog vodostaja Save nije moguća njena plovidba do Novog Sada, ali se očekuje da će u toku nedelje početi uklanjanje čeličnih delova. Do tada, betonske ploče na prilazima barži će se ukloniti uz pomoć auto-dizalice sa kopna, a kada i ostali delovi budu sklonjeni, oslobodiće se prostor za plovidbu preostale dve barže sa novosadske i petrovaradinske strane. Nakon odnošenja ostataka mosta, nastaviće se radovi na parternom uređenju novosadskog keja, koji treba da budu gotovi u planiranom roku, do kraja avgusta.

 

Izvor: www.24sata.rs