Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Stidljive drugarice Savskog jezera

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U široj okolini Beograda, postoje mesta za odmor i pecanje, skrivena od pogleda i gotovo nepoznata: to su jezerca Bela reka u Ripnju, Pariguz u Resniku, Duboki potok u Barajevu i Trešnja na Avali

Za Beograđane koji ne žele da leto provedu na nekom od prestoničkih bazena ili neće da se tiskaju na plažama Savskog jezera, gde vikendima bude i po 300.000 kupača, postoje mesta skrivena od pogleda i gotovo nepoznata. Takva su jezera u okolini Beograda, Bela reka u Ripnju, Pariguz u Resniku, Duboki potok u Barajevu i Trešnja na Avali.

Na njima naravno ne postoji spasilačka služba, sanitarni čvorovi i tuševi, ali se sugrađani tu kupaju, pecaju i dolaze na izlete.

Pariguz, Bela reka, Duboki potok su veštačka jezera nastala pre dvadesetak godina. Tada su bujične poplave nezapamćene u prethodnih sto godina nosile sve pred sobom i pretile da naselja sravne sa zemljom. Da se to ne bi ponovilo, izgrađene su brane.

Jezero Pariguz nosi ime po istoimenom potoku. Postoji priča da je kraj dobio ime posle zasede koju su Srbi postavili Turcima u vreme Prvog srpskog ustanka.

– Druga legenda kaže da je ovde nekada postojalo lekovito blato, kojim su još Rimljani lečili hemoroide. Iako se na prvi pogled čini da voda nije kvalitetna, ovde se kupam 15 godina i nikad mi ništa nije bilo. Koliko znam, ovde se od 1994. niko nije udavio. Do Resnika se sa Slavije, može doći autobusom broj 47, a postoje i linije sa Miljakovca 504 i 503 – kaže Milinko Purić, penzioner.

Jezero Bela reka nosi ime po potoku od koga je nastao. Jezero se snabdeva svežom vodom i iz dva bunara koja su svojevremeno ostala na dnu jezera.

– Prednost ovog mesta je što nikad nema komaraca. Uređen je prostor za izletnike, postoje klupe i stolovi, a postavili smo i kante za đubre. Kupanje je zabranjeno, jer se 2006. godine udavio dečak, ali to izletnici ne poštuju. Jezero naročito posećuju ribolovci. Imamo čuvarsku službu koja jezero nadgleda 24 sata. U blizini je majdan gde se organizuju žurke – kaže Igor Božić, iz ripanjskog Ribolovačkog društva.

Duboki potok je naročito posećen vikendom. Tada se na plažu dugu stotinak metara, kažu meštani Barajeva, nema gde staviti peškir.

– Pre neki dan su na jezero došle devojke kojima je dojadila gužva na Adi Ciganliji pa su rešile da se odmore ovde. Vratile su se u grad oduševljene. U jezeru postoji izvor, a obala je šljunkovita. Utapanja ovde nije bilo već decenijama – kaže meštanin Dejan Milošević. On napominje da su im u maju, posle vojne vežbe, u poseti bili predsednik Srbije Boris Tadić i ministar Ivica Dačić.

Na Trešnji se osim jezera nalazi ograđeno lovište „Srbija šuma” u kome ima muflona, srndaća i jelena lopatara.

Tarzan i druge savske plaže

Osim jezera, u široj okolini Beograda postoje i posećene plaže na savskim obalama.

Najudaljenija je 40 kilometara od grada (ako ne računamo one u Obrenovcu i Mladenovcu) i nalazi se u mestu Progar. Do ostrvca na Savi može se doći preko spruda.

– Plaža je dobila ime Tarzan, zbog toga što se nad vodom nadvijaju grane i lijane odakle se kupači zanjišu i bućnu u vodu. Na obali je tuš i kafanica sa ribljim specijalitetima. U Boljevcima imamo i novo nautičko naselje. Čini ga niz kućica opremljenih tušom i kupatilom, ali i prostorom za čamce. Nezaobilazna je i plaža u Jakovu i Šljunčana obala kod Ostružničkog mosta – kaže Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin.

Slobodan Šijan: Kako smo na Trešnji snimali „Maratonce”

Scenu kupanja Seke Sabljić na jezeru u „Maratoncima” snimali smo na izletištu Trešnja. Mislim da je to bilo negde u julu mesecu 1981. ali je, koliko se sećam voda ipak bila dosta hladna. I pored toga, Seka je hrabro provela dosta vremena u vodi, a čitav lokalitet je bio blokiran od strane naše filmske ekipe, kako bi se sprečilo okupljanje neželjenih posmatrača, jer se radilo o „golišavoj sceni”. Naime, nije samo Seka bila golišava, već i njen partner Bora Todorović, koji je za potrebe ove scene bio potpuno go, glumeći snimatelja koji time želi da ohrabri svoju glumicu da se „oslobodi” stidljivosti. Scenografi su morali da malo pripreme deo obale koji smo izabrali za snimanje kako bi glumcima učinili lakšim pristup samoj vodi. Inače, godinama kasnije sam obilazio istu lokaciju i utvrdio da je u međuvremenu postala potpuno zapuštena i ne toliko prijatna kao u vreme snimanja „Maratonaca”. Ne znam da li je još uvek tako, ali je zaista šteta da jedno tako prijatno izletište ne bude održavano kako valja.

 

Izvor: www.politika.rs