Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Transfuzija za jezero

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Subotica - Zbog visokih temperatura nivo vode u Palićkom jezeru je smanjen, pa je Gradsko veće donelo odluku o neophodnosti upumpavanja sveže vode iz Tise, pre svega zbog održavanja nivoa jezerske vode

 

Javno preduzeće Park Palić tokom naredna tri meseca, koji su najkritičniji po jezersku vodu, obezbeđivaće da se redovno dovodi sveža voda preko kanala Tisa - Palić, što je veoma važno za živi svet u jezeru, jer opadanje vode ispod dozvoljene granice pre svega utiče na smanjenje količine kiseonika, i na pogoršanje opštih uslova za jezersku floru i faunu, što je koliko prošle godine rezultiralo masovnim uginućem riba.

Dnevno se planira da se u jezero ulije oko 20.000 kubnih metara vode, i to će doprineti da Palićko jezero nakon sedam (dugih) godina konačno dobije svežu vodu.

Dovođenje sveže vode bi trebalo bar donekle da poboljša njen kvalitet i kada je u pitanju bezbednost za kupače, jer se od početka leta i tokom ovih najvećih vrućina retko ko usudio da uđe u jezero, budući da još od prošle godine nadležni u gradu upozoravaju da je kupanje izuzetno rizično, upravo zbog visokog stepena zagađenosti jezera.

Inače, Palićkom jezeru je odavno potrebna sanacija, zbog čega je pre skoro godinu dana angažovan novosadski Institut „Jaroslav Černi“, koji je trebalo da do kraja godine uradi prve analize. One su, međutim, zbog izuzetno niskih temperatura tokom zime prebačene i na ovu godinu. Prva procena stručnjaka iz Instituta je da će jezeru biti potrebne mnoge veće, i skuplje, intervencije nego što se pretpostavljalo, mada je i njihova prva mera koju su savetovali bila dovođenje sveže vode. To su, međutim, ipak, samo površinske intervencije, a kompletna sanacija će predstavljati dug i skup proces. Za tu svrhu Pokrajina je obezbedila oko 30 miliona dinara, što ipak nije dovoljno. Tokom februara Suboticu je posetio nemački ambasador koji je tada izjavio da je Nemačka zainteresovana da pomogne u saniranju Palićkog jezera. Da li je ta ponuda kasnije uzeta u obzir, nije poznato.

 

Izvor: www.danas.rs