Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rečni taksi čeka zeleno svetlo

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iako bi dok na "Gazeli traju obimni radovi svaki vid alternativnog prevoza dobro došao, papirologija se isprečila pred "flotom" od petnaestak žutih čamaca

Jedva je dočekao sugrađanin Vladimir Tot da konačno opadne vodostaj pa da se zaputi put Bele stene, popularnog izletišta na Dunavu, između Beograda i Pančeva. Računao je da će lako stići do odredišta jer je početkom maja sa oduševljenjem čitao u novinama kako je proradio taksi na vodi. Nazvao je uoči vikenda „Žuti taksi”, koji je pokrenuo tu ideju, i upitao kako da dođe do njihovog rečnog prevoza, ali mu je zbunjena operaterka rekla da ne zna ništa o tome.

– Preusmerila je vezu nadležnom kolegi koji, mi je rekao da taj projekat nije zaživeo jer je bilo izvesnih problema. Nije mi bilo druge nego da se priklonim drugoj vrsti prevoza – ispričao nam je Tot.

U „Žutom taksiju” kažu da je interesovanje građana bilo sasvim obećavajuće  kada su u maju organizovali promotivne vožnje (po ceni od 100 dinara) ali da sada sve zavisi od gradskih vlasti, koje bi trebalo da „poguraju” ovaj projekat.

– Nabavili smo od jedne domaće firme atestirane čamce sa šest mesta, ali čekamo na dozvole i da komunalci posle povlačenja Dunava i Save srede deo priobalja na kome smo uredili petnaest stajališta za žute taksi čamce. Od tog trenutka, dovoljna su nam tri-četiri dana da počnemo s radom. Želja nam je bila i da na ovaj način rasteretimo drumski saobraćaj, naročito kada se zahukta obnova „Gazele”. Ako sugrađani budu zainteresovani, nemamo ništa protiv da u drugoj fazi produžimo linije i do Bele stene i Slankamena – objašnjava Vlada Ivetić, šef dispečerskog centra „Žutog taksija”.

– Kada smo o svemu ovome načelno razgovarali sa ljudima u gradskoj upravi, imali smo nepodeljenu podršku, ali sada je sve odjednom stalo, preusmeravaju nas na republičke instance, u čijoj nadležnosti su reke. A da radimo bez dozvole, naravno da ne smemo – naglasio je Ivetić.

Pitanje kompleksno, a rok kratak

Da li će žuti rečni taksi krstariti Dunavom i Savom i da li grad razmišlja o reaktiviranju takozvanog metroa na vodi, odnosno brodića koji je pretprošlog leta prevozio putnike u trouglu Brankov most – Blok 70 – Ada Ciganlija, želeli smo da saznamo od Dragoljuba Đakonovića, sekretara za saobraćaj. Međutim, naš telefonski poziv ga je „našao” u inostranstvu, pa nas je uputio na svog pomoćnika Dragana Vukovića. On je naše interesovanje za rečni taksi prosledio Katarini Dragutinović, iz Direkcije za javni prevoz. Njen pisani odgovor koji nam je poslala juče, glasi: „Zbog kompleksnosti pitanja, za rečni prevoz je nadležno više preduzeća, i kratkog roka nismo u mogućnosti da Vam dostavimo odgovore na pitanja do traženog vremena”.

 

Izvor: www.politika.rs