Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Udavio se u jezeru, sedmoro se spaslo

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Udavio se u jezeru, sedmoro se spaslo


Udavio se u jezeru, sedmoro se spaslo

NOVA VAROŠ - Gavrilo Radičević (35) iz Užica nestao je u vodama Uvačkog jezera u nedelju po podne, kada se na delu ove akumulacije ispod Šaponjskog vrha prevrnuo metalni čamac sa kabinom u kome je bilo osam putnika. Sedmoro Radičevićevih rođaka, među kojima je bila i dvanaestogodišnja devojčica, nakon grčevite borbe sa talasima i hladnom vodom, domoglo se oštrog grebena sa koga ih je spasao meštanin Radoje Obućina (32).

 


Na Uvačkom jezeru u nedelju po podne odvijala se drama. Okolnosti pod kojim je došlo do prevrtanja čamca na mestu udaljenom oko pet kilometara i 45 minuta plovidbe od brane Hidroelektrane „Uvac” još nisu poznate. Nezvanično se saznaje da je nesrećni Gavrilo Radičević, sa sestrom Ljiljanom, zetom Zoran Zarinom, njihovom dvanaestogodišnjom ćerkom Milicom i još četvoro rođaka, od kojih su troje iz Beograda a jedan iz Užica, krenuo čamcem u vikendicu u mestu Žvale, na drugoj strani jezera.
Putovanje po ustalasnoj vodi za tren se pretvorilo u očajničku borbu za život u kanjonu jezera. Posle prevrtanja Gavrilo Radičević ubrzo je nestao ispod površine jezera, dok je život njegove sestričine, koju je spasavao otac Zoran, visio o koncu. Držeći se za čamac koga je na površini održala vazdušna komora, sedmoro rođaka uspelo je da prepliva 25 metara do stene koja je virila iz jezera, udaljene petnaestak metara od obale.
Promrzle ljude koji su dozivali u pomoć, prva je spazila Miljka Udovičić, koja se u to vreme nalazila na brdu, na drugoj strani jezera.
- Spazila sam čamac koji ide od Rastoka prema Žvalama, ali nisam mnogo obraćala pažnju. Malo kasnije izašla sam ponovo na breg i pogledala prema jezeru i videla da se nešto crni u vodi. Otrčala sam kući, uzela dvogled i tada mi je postalo jasno da je to čamac - pričala je juče Miljka Udovičić.
Uspaničena žena pozvala je telefonom bratanca Radoja Obućinu koji je u to vreme čamcem plovio jezerom, vozeći četvoricu svojih rođaka.
- Tetka mi je rekla da se vratim niz jezero jer se tamo dave neki ljudi. Nakon petnaestak minuta stigao sam do grebena na kome su se nalazila četiri muškarca srednjih godina, dve žene i devojčica, koja je modra od promrzlina jedva davala znake života. Bila je to jeziva scena, ljudi su panično dozivali u pomoć, ispričao je spasilac Radoje Obućina.
- Noge su im bile u ledenoj vodi, a jedan od muškaraca je s naporom pridržavao napola potopljen, prevrnut čamac. Najpre sam svoje saputnike iskrcao na desnoj obali, a zatim, uprkos jakom vetru i velikim talasima, uspeo da pristanem uz greben i u svoju barku smestim sedmoro promrzlih ljudi. Promrzle i mokre zamotao sam ih u ćebad, a zatim smo krenuli ka brani, gde su nas čekali policija i Hitna pomoć - dodaje Obućina.
Promrzli rođaci prebačeni su u Dom zdravlja u Novoj Varoši gde im je ukazana prva pomoć.
Telo Gavrila Radičevića nije pronađeno ni juče. Za utopljenikom tragala je policija i radnici Rezervata „Uvac” pretražujući čakljama dno jezera u okolini mesta gde se plovilo prevrnulo.
Gajeći trunku nade da je njihov drug možda negde uspeo da ispliva iz vode i spase se, prijatelji Gavrila Radičevića juče su u neverici iščekivali vesti sa Uvačkog jezera. Jedino što su uspevali da izuste je pitanje - zašto sudbina uvek uzima najbolje. Poslednji put su ga videli veče pre nesreće kada je neuobičajeno rano iz kafića otišao kući, poverivši se prijateljima da mora rano da ustane i da sa rođacima ide na piknik na Uvačko jezero.

Gašo pomagao svima
- Bio je pozitivac u svakom smislu te reči, osoba uvek spremna da sasluša, pomogne, da savet. Još od detinjstva smo ga zvali Gašo dobri čovek. Posle srednje škole odmah je počeo da radi, najpre pri vojsci, zatim kao radnik obezbeđenja, a odnedavno je bio zaposlen u jednoj firmi koja se bavi računarskom opremom. U međuvremenu je završio i višu školu. Nedavno mi je ispričao da je konačno zadovoljan poslom koji radi, kaže za „Blic” jedan od Gavrilovih prijatelja.