Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sezona nautičkog turizma mnogo zakasnila

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ove godine je sezona nautičkog turizma na Dunavu mnogo zakasnila, zbog lošeg vremena i visokog vodostaja i može se reći da su rezultati veoma loši, izjavio je direktor Rečnog turističkog društva (RTD) "Nautika" Djordje Radovanović, koji se već godinama bavi tim poslom.

On je ukazao da je veliki problem predstavljalo i to što je jedno vreme bila je na snazi zabrana plovidbe Savom i Dunavom, pa je teško bilo planirati, kada će moći da se krene sa turističkom ponudom.

Podsećajući da je RTD prošle godine organizovao dosta izleta brodovima u Jakovo i Vinču, Sremske Karlovce i Carsku baru, Radovanovih je rekao da je ove godine Vinča izostala, jer se arheološko nalazište rekonstruiše, ali je u planu da se proširi broj drugih izleta.

Prošle godine radili smo sa iznajmljenim brodom "Kovin" koji pripada JRB-u, a od ove godine sa sopstvenim tek sagradjenim "Istarom".

Radovanović kaže da taj brod, dug 14,8 metara, još nije sasvim završen, odnosno nije zastakljen, pa može da se koristi samo po lepom vremenu. Sagradjen je pomalo zaboravljenom tehnikom, koja ponovo u svetu postaje popularna, od drveta i špera sa epoksidnim lepkovima, što mu obezbedjuje izuzetne prefomanse.

On je dodao da je maksimalna dubina gaza, kad je brod pun, a predvidjen je za 50 osoba, iznosi samo 40 santimetara, što će mu omogućiti ulazak u sve rečne kanale.

"Istar" je opremljen sa dva vanbrodska benzinska motora, koji imaju nastrožije ekološke standarde K4; maksimalna brzina mu je do 27 kilometara na sat, ali će se za turističke svrhe kretati sa 15 kilometara.

"Pre desetak godina smo prvi krenuli sa razvojem truističke ponude na vodi, a sada ima sve više brodova, što je dobro, ali ekonomski uslovi nisu baš naklonjeni razvoju nautičkog turizma", kaže Radovanović, navodeći da je "Nautika" prevezla više turista u Vinču nego svi ostali zajedno.

 

Izvor: www.smedia.rs