Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nadmudrivanje oko nadležnosti koči čišćenje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjanin - Staro korito Begeja, koje se proteže kroz centar Zrenjanina između Karađorđevog trga i Takovske ulice a služi kao sabirni kanal za atmosferske vode, ponovo je zapušeno a komarci se nekontrolisano množe. Sve je to bio razlog da komunalna inspekcija grada još u martu, na osnovu prijava građana da su im poplavljena dvorišta, izda nalog komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ da dovede kanal u upotrebno stanje.

 

Ipak, ovo komunalno preduzeće smatra da ne može da reši ovaj problem, uložilo je žalbu a „nadmudrivanje“ traje već pet meseci da bi na svom poslednjem zasedanju Gradsko veće odbilo žalbu JKP „Vodovod i kanalizacija“ protiv rešenja komunalnog inspektora, kojim se ovo preduzeće obavezuje da pročisti glavni otvoreni sabirni kanal za odvođenje atmosferskih voda.

- JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima obavezu da održava otvorene kanale za atmosfersku kanalizaciju. Znamo da je staro korito Begeja urgentan problem već godinama, pri čemu sporni imovinsko - pravni odnosi oko vlasništva na parcelama gde se proteže kanal predstavljaju ozbiljan problem. Tehničko rešenje verovatno postoji, kao što je zacevljivanje tog dela kanala, ali problem su imovinsko pravni odnosi, i tu je potrebno da se uključe i druge gradske institucije, poput pravobranilaštva - objašnjava Zoltan Kovač, načelnik inspekcijske službe grada.

U „Vodovodu“ takođe navode da je potrebno obezbediti podatke o svim katastarskim parcelama duž kanala i pre početka radova pribaviti saglasnost svih vlasnika. U ovoj firmi ističu da nisu u stanju da sami reše problem.

- Naloženi radovi su velikog obima i nisu obuhvaćeni planom održavanja atmosferske kanalizacije za prvi kvartal ove godine, za šta su inače predviđena vrlo skromna sredstva. U slučaju opasnosti od poplava možemo na kritičnim mestima da postavimo crpne pumpe. Trajnije rešenje, koje podrazumeva zaceljivanje kanala na pojedinim parcelama, nije moguće raditi dok su vode visoke, jer je zemljište natopljeno i postoji opasnost da se uruše privatni objekti koji su tu sagrađeni i davno legalizovani. Upravo legalizacija tih objekata i njihovo podizanje su sprečili otok vode i prilaz kanalu - kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Milorad Bjelogrlić

Nakon petomesečnog pokušaja da se kanal sanira, žalbu „Vodovoda“ Gradsko veće Zrenjanina odbilo je iz formalnih razloga jer je nije potpisao direktor, već tehnički direktor, koji nema deponovan potpis u Agenciji za privredne registre. Rešenje ovog starog problema, kojim bi se obezbedio prohodan kanal za odvođenje atmosferskih voda, čini se da još nije na vidiku.

Građani se žale na neprijatan miris

Povodom pritužbi građana na neprijatan miris koji se poslednjih dana širi Zrenjaninom reagovala je inspekcija za zaštitu životne sredine a zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaurić naložio je nadzor gradske deponije. U izveštaju je konstatovano da su na deponiji u toku radovi sanacije smeća većeg obima, a neprijatni mirisi su posledica faze radova u kojoj se na površini od pet hektara buldožerima razvlači, sabija i niveliše deponovano smeće. Radovi obuhvataju i zatrpavanje smeća zemljom, dok se kasete gde je svojevremeno skladišten tečni otpad zatrpavaju peskom.

 

Izvor: www.danas.rs