Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rešena misterija Bermudskog trougla: Za sve je kriv metan

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sydney - Prema rezultatima istraživanja dvojice australijskih naučnika, glavni krivac za misteriozne nestanke brodova i aviona u čuvenom Bermudskom trouglu je plin - metan!

Profesor Joseph Monaghan i student David May sa Univerziteta Monash u Australiji, na osnovu okeanografskih istraživanja, otkrili su da na morskom dnu u području između obale Porto Rica, jugoistočne obale Miamija i Bermuda, koje čine zamišljeni tajanstveni trougao, postoje značajne količine metan-hidrata i brojni tragovi erupcija.

U spornom tlu događaju se erupcije metana, koji nakon tektonskih pomeranja izlazi kroz pukotine na morskom dnu i, oblikovan u velike mehure koji se dodatno šire putuje prema morskoj površini.

Monaghan i May tvrde da takvi ogromni mehuri, u trenutku kada izađu na površinu, mogu prevrnuti  i velike brodove, a isti plin, kada uđe u motore aviona koji u tom trenutku lete iznad mehura, može uzrokovati teška oštećenja motora i rušenje letelice u more.

Tokom 60-ih godina prošloga veka istraživač mora Ivan T. Sanderson precizirao je i popisao sva mesta u svetu na kojima su zabeleženi misteriozni nestanci brodova i aviona.

Osim bermudskog trougla, konstatovao je Sanderson, slični su se neobjašnjivi nestanci dogodili i u nekim delovima Japanskog mora i Severnog mora, između kontinentalne Evrope i Velike Britanije.

Na svim tim mestima sprovedena su okeanografska istraživanja morskog dna, koja su potvrdila postojanje velikih količina metan-hidrata i tragova erupcija, koja su potvrdila tezu Monaghan i Maya - navode agencije.

 

Izvor: www.seebiz.eu