Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Spas na Savskom jezeru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Meteorolozi za nastupajući period najavljuju paklene vrućine, a omiljena oaza za beg sa užarenog asfalta je tradicionalno Ada Ciganlija

Letnji raspust udružen sa visokim temperaturama koje će, prema predviđanju meteorologa, narednih nekoliko dana dostići zenit čini Adu Ciganliju destinacijom broj jedan na koju će pohrliti, mahom mlađi, Beograđani. Od 15. juna, kada je zvanično počela letnja kupališna sezona, „beogradsko more” kad god vreme dozvoli prima veliki broj posetilaca, koji u toku vikenda dostiže i 150.000. Vožnja bicikla ili rolera, plivanje u jezeru, bavljenje nekim od ekstremnih sportova ili najobičnije opuštanje u kafiću, samo su neki od sadržaja koji na Adu magnetski privlače žitelje prestonice i njihove goste.

Letnja sezona počela je u znaku otvaranja makiške strane jezera, koja je od ove godine dobila zvaničan status kupališta. Ova obala je i do sada korišćena i bila pod nadzorom spasilačkih službi, a od ove sezone opremljena je česmama, tuš platoima i toaletima. Cela plaža oko Savskog jezera danas je u potpunosti spremna da primi posetioce.

– Pokrenuli smo besplatne škole vaterpola, za koje prema iskustvima iz proteklih sezona uvek vlada veliko interesovanje. Postojeća ponuda osvežena je sa još dve obuke koje se ne naplaćuju – to su odbojka na pesku i spid badminton. Odbojkaški timovi imaju časove svakodnevno od 11 do 12.30 sati na dva terena koji se nalaze u blizini Okruglog kupatila. Za spid badminton, koji se od običnog badmintona razlikuje po loptici koja omogućava brže i dinamičnije igranje, odlučili smo se jer znamo da naši gosti vole nestandardne načine zabave – kažu u Javnom preduzeću „Ada Ciganlija”.

Za one kojima su sport i fizička aktivnost prva asocijacija na Adu, sem postojećih sportskih terena, otvoren je i najsavremeniji trim park u zemlji sa 24 profesionalne sprave, a njegovo korišćenje je besplatno.

– Od ove sezone trim park je bogatiji za još četiri nove sprave, koje su pre svega namenjene starijim posetiocima Ade. Na raspolaganju su im dve sprave za istezanje i jačanje ramenog pojasa, takozvani zdravi hodač na kojem mogu vežbati pravilno hodanje, a mogu koristiti i ljuljajuću platformu za istezanje – ističu u „Adi”.

Zaljubljenici u „beli sport” mogu da koriste teniski kompleks Ade Ciganlije, koji pored postojećih otvorenih terena ima i halu sa dva teniska terena na više od 1.000 kvadratnih metara. Na njima je najsavremenija tvrda betonska podloga kakva se koristi na jednom od najprestižnijih svetskih turnira „Ju-Es openu”. Na kompleksu je organizovana i teniska akademija koju vodi selektor naše teniske reprezentacije Bogdan Obradović.

Adrenalinskim zavisnicima Ada nudi izobilje zanimljivih sadržaja – bandži-džamp, skijanje na vodi, pejntbol, penjanje na veštačku stenu, vožnja dvokolicama, Avantura park... A oni kojima „beogradsko more” zaista mnogo znači pa bi tu hteli da obeleže početak „novog života” mogu da se venčaju u Parku za venčanja, u kome se na odanost u dobru i zlu prošle godine zavetovalo više od 30 parova. Pored bogate ponude, sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja, Ada ima i raznovrsnu ugostiteljsku ponudu sa mnogobrojnim restoranima i kafićima, pa na taj način i te kako doprinosi kvalitetu noćnog života prestonice.

Ono što, povrh svega, JP „Ada Ciganlija” ističe kao prioritet jeste bezbednost posetilaca. Zbog toga se savetuje kupanje samo u obeleženim delovima Savskog jezera i to u periodu kada ih nadgledaju profesionalni spasioci.

 

Izvor: www.politika.rs