Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Britanac prepešačio Amazon

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

London - Britanac Ed Staford prvi je čovek koji je prepešačio 6 760 kilometara dug put od izvora do ušća južnoameričke reke Amazon

 

Svoj neverovatni podvig ovaj 34-godišnji vojni kapetan ostvario je za dve godine.

Ekspediciju je započeo 2. aprila 2008. na izvoru Amazona u Peruu, da bi nakon 859 dana i hiljade pređenih kilometara, tokom kojih je zadobio više od 50 000 ujeda insekata, posebno komaraca i osa, stigao na plažu Maruda na ušće moćne reke u Atlantik.

Usput je nailazio da mnoštvo zmija, škorpija, napadali su ga krokodili, anakonde i električne jegulje, a dva puta su ga zarobili amazonski Indijanci.

Staford je prva osoba koja je prepešačila celu dužinu Amazona, koji sa pritokama pravi najveći vodeni sistem na svetu.

Britanskom avanturisti se u jednom trenutku pridružio i jedan peruanski šumar, koji je zajedno s njim završio put niz Amazon.

"Krenuo sam sa Edom prvo zato što sam osećao odgovornost da pomognem tom ludaku da pređe ovaj opasan predeo, pun švercera droge i neprijateljskih plemena. Ali, tokom vremena sam zavoleo njegov način života i Ed i ja smo se sprijateljili", ispričao je šumar.

"Dokazao sam da je moguće učiniti sve, čak i kad vam drugi kažu da je nemoguće. Naučio sam da verujem u sebe i ignorišem negativne ljude", rekao je Staford koji se sprema da već iduće godine krene u novu pustolovinu.

 

Izvor: www.b92.net