Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tri u jednom - auto, čamac, podmornica

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čovek je oduvek želeo da ima vozilo koje će moći da koristi i na suvom i na vodi. Nekada su to bile ružnjikave amfibije, a danas...

Do skoro je ideja o automobilu koji može da se pretvori u podmornicu, bila samo filmska fantazija.
Maštoviti naučnici su poslenjih godina, takva i slična vozila, zaista napravili.

"Rinspeed sQuba" je inspirisan "lotusom" koji je vozio Džejms Bond u filmu "Špijun koji me je voleo" (1977). Ima pet motora, dva propelera i nekoliko mlaznica koji ovom vozilu omogućavaju da ’roni i pliva’ pod vodom.

"Hydra Spyder" je dvosed koji pokreće motor "ševroleta korvete"LS2 V8. Ovaj superbrzi plivač košta 175.000 dolara. Do sada je prodato pet komada i to onima koji poseduju jahte pa im ovaj "automobil"služi da se prevezu do obale i vide šta ima novo u luci.
"Hydra Terra" je poput autobusa - ima 49 sedišta i koristi se za prevoz turista. Ne kreće se brzo,ali onima koji bi da uživaju u razgledanju krajolika brzina ni ne treba. 
"WaterCar Python" liči na "ševi kamaro" sa kraja devedesetih godina prošlog veka, ali ima ambiciju da bude "vodeni piton", kako mu ime kaže.
Jedinstven po tehnološkim karakteristikama je "Gibbs Aquada" - britanski milijarder Ričard Branson, osnivač i vlasnik kompanije "Virgin Atlantic", ovim je vozilom oborio sve rekorde kada je za samo 100 minuta prešao Engleski kanal.

Kabriolet dvosed sa "subaru WRX" motorom, uvlači točkove u dodiru sa vodom, a košta 200.000 dolara.

"WaterCar Gator" je namenjen ljubiteljima džipova. Pokreće ga "folksvagenov" motor.

 

Izvor: www.mondo.rs