Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počinje surovi lov na delfine u Japanu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

More u maloj uvali japanskog gradića Taidži za desetak dana promeniće boju i postaće potpuno crveno, jer počinje tradicionalni surovi godišnji lov i masakriranje na stotine delfina

Japanski ribolovci koriste takozvanu tehniku "oikomi" - izlaze u brodovima i kada jata delfina naiđu bacaju u vodu dugačke metalne cevi i udaraju u njih da bi stvorili ''zvučni zid'', koji ometa sposobnost delfina da se orjentišu.

Kada delfini počnu da beže od izvora zvuka, ribolovci ih sateruju u uvalu, razvlače mreže da bi ih sprečili da pobegnu i potom ubijaju čitave porodice i jata harpunima, a ponekog ostave u životu da bi ga iskoristili za šou programe.

Drevno malo mesto Taidži, sa oko 3.500 stanovnika, predstavljeno je u dokumentarcu "Zaliv", nagrađenim "Oskarom", u kome su tajno snimljene scene lova na delfine i prikazana sva okrutnost i besmisao ubijanja.

Lov nije nikakva tajna u tom selu, gde se meso delfina prodaje za 20 dolara po kilogramu u lokalnim supermarketima, a seljani su duboko i tvrdoglavo ponosni na tu viševekovnu tradiciju, ne mareći mnogo šta kaže Holivud i borci za prava životinja, ističe AP. Nećemo menjati planove u našem gradiću zbog kritika stranaca", kaže jedan od seljana ukazavši da će tu tradiciju predaka preneti i na naredne generacije.

Za te delfino-ubice, delfini nisu ništa drugačiji od ostalih životinjskih vrsta. Međutim, borci za prava delfina naglašavaju da delfini treba da budu zaštićeni jer su upravo drugačiji od ostalih životinja, brinu jedni o drugima, kao ljudi i gorile.

"Delfini nisu kao ribe, kokoške, krave, svinje ili druge domaće životinje", ukazao je na promociji dokumentarca aktivista Rik O'Bari (trener delfina u popularnoj seriji "Fliper").

Opstanak delfina u toj oblasti nije ugrožen - 2008. godine uhvaćeno je 1.857 delfina, manje nego u ostalim delovima Japana, koji dozvoljava da se svake godine ubije oko 20.000 delfina.

Prikazivanje "Zaliva" otkazano je u Japanu posle zastrašivanja i pretnji nacionalista, dok su brojni intelektualci osudili izostanak projekcije. Lokalno stanovništvo, uglavnom, zatvara oči u vezi dokumentarca koji je otvorio polemike i pojačao napore aktivista za spas delfina.

Jedna nacionalistička organizacija smatra da "zapadnjaci treba da prekinu sa uznemiravanjem", dok manje liberalne grupe planiraju "šetnju mira" u čast Taidžija.

 

Izvor: www.blic.rs