Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šaran u 'bojkotu'

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kraj avgusta obeležili su dobra aktivnost bele ribe i sporadični ulovi grabljivica, dok je šaran na većini terena totalno zatajio

Dunav kod Apatina opada, značajnijih ulova soma, smuđa i šarana još nema, a na dunavcu kod motela lovi se štuka, kaže Nemanja Došen, koji podseća da je kretanje kroz lovište ograničeno zbog rike jelena. U Monoštorskom ritu su lovljeni babuška i amur, a amur je bilo i na Velikom bačkom kanalu kod Malog Stapara, saznajemo od Nebojše Ignjatova.

Solidne ulove smuđa i sitnijeg soma beležimo na Dunavu kod Bačke Palanke, a „brka" se javljao i na novosadskim terenima. U Koviljskom ritu pecaju se bela riba, bandar i sitnija štuka. Uspeha u lovu šarana i babuške imali su ribolovci koji su pecali na akumulacijama Borkovac i Dobrodol, gde je bilo i smuđa.

Mršavo na Dunavu

Slađan Milenković iz Titela javlja da je na Tisi proradio manji smuđ, a bilo je i ulova bele ribe, naročito na ušću Begeja. I na DTD-u u okolini Kajtasova najaktivnija je bela riba, mada je bilo i bucova, smuđa i soma, kaže Tibor Mesaroš iz Vršca.

Ivan Milovanović javlja da na Dunavu kod Smedereva uporni dobijaju ponekog soma, smuđ i šaran miruju, ali se bela riba lovi na skoro svim terenima. U „Lovu i ribolovu" iz Velikog Gradišta navode da u zimovniku radi bodorka, sa gradištanskog keja se upeca poneki smuđ, a od Požežena do Golupca peca se babuška. Ispod Golupca udara sitan som, smuđ se veoma retko javlja, a od šarana ni traga!

U požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma" kažu da na Toploj Mlavi grize bela riba, i dodaju da na Moravi od Ljubičevskog mosta do ušća u Dunav nema značajnijih rezultata. Voda često ima čudnu boju i nosi velike količine pene, pa ribolovci sumnjaju da se u reku ispuštaju otpadne vode.

Sa moravskih terena na području Svilajnca, Jagodine i Ćuprije dobijamo informacije o dobrim ulovima bele ribe, bucova i soma. Na jezeru Ćelije grizu sitna deverika, grgeč i pokoji smuđ. Mršave ulove na Gružanskoj akumulaciji mnogi pripisuju lošem radu ribočuvarske službe i ribokradicama koje su zimus desetkovale riblji fond „šumadijskog mora".

 

Zapadna Morava kod Kraljeva je niska i bistra, pa bucova varaličari dobijaju na brzacima. Som se primirio, ali bela riba se i dalje peca. Naš izveštač Dragan Zdravković je na vobler namenjen bucovu uhvatio deveriku od 2,5 kilograma?!? Na Ibru uzvodno od Kraljeva hvataju se klen, mrena i skobalj, dok je na jezeru Ribarići bilo i ulova deverike i smuđa, javlja Radojica Popović iz Raške.

Skobalj na Drini

Sava kod Šapca je tek ovih dana dostigla uobičajeni letnji nivo. Dragiša Andrić Mele kaže da je na hranjenim mestima počeo da se javlja šaran, aktivna je i bela riba, ali som i smuđ i dalje „bojkotuju" mamce.

Drina je uglavnom niska i plovkaroši solidno prolaze u lovu skobalja na „travu". Najbolje rezultate beležimo na „separaciji", sa obe strane, izveštava Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija", i dodaje da je Beograđanin Igor Zavišić imao uspeha iako je prvi put pecao na Drini.

Na Bovanskom jezeru peca se uglavnom sitna deverika, mada uveče naleti i poneki smuđ. Bratislav Kodalović iz Leskovca navodi da se sitan som lovi na Južnoj Moravi kod Čečine, Doljevca i kopašničkog mosta. Mrena se hvata u Grdeličkoj klisuri, a skobalj na području Brestovca.

Na Barju „zubonja" slabo radi, ali se hvataju sitna deverika i klen. Na Brestovačkom jezeru je upecano nekoliko šarana.

Sa štapom (i) na moru

Ukoliko u septembru odlazite na more i niste načisto da li da uopšte nosite pribor za pecanje, nemojte propustiti "Ribolov" br.253. U sjajnom prilogu Aleksandar Milanović Miler, poznati beogradski varaličar, opisuje svoje plovkaroške doživljaje sa nedavnog porodično-ribolovačkog letovanja u turskoj Antaliji

 

Izvor: www.pressonline.rs