Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rečna neman izvađena iz Save

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dragoljub Kovačević Bosanac, alas sa Save, izvukao je juče oko sedam časova ujutru pravo čudovište iz reke - soma tečkog više od 130 kilograma, dugog više od 2,3 metra

Ribar je bitku sa „savskim nensijem" vodio više od sat i po i, kako priča, ne bi ni uspeo da izvuče ribu iz reke da mu u pomoć nije pritekao pecaroš koji se sasvim slučajno našao u svom čamcu nasred Save.

San svakog ribara je da izvuče ribu težu od 100 kila, ali malo je alasa koji u svojoj biografiji imaju zabeležen i takav podvig. Mitovi o „zverima" teškim po više stotina kila, koje su bušile „vlakove", kidale udice, ispravljale kuke, probijale meredove, kruže već godinama. Ipak, ovakav kapitalac nije „pao" već 40 godina, iako su on, a i ostali alasi godinama unazad izvlačili somove teške do 100 kilograma. ova „rečna aždaja" je zaista retkost.

Sve je počelo oko šest sati izjutra kada je Bosanac, inače specijalista za bućku, izašao na vodu. Nakon nekih pola sata rada, u blizini mosta Gazela, „javila" se riba. Počeo je boj. Riba zateže udicu, alas oseća vibracije, zna da nije u pitanju običan ulov. Popušta, zateže i nakon sat vremena na površini reke presijava se telo soma dugog, kako je merenje pokazalo, dva metra i 35 centimetara. Bosanac je nekako dobio bitku i privukao soma čamcu, ali rat i dalje nije bio dobijen - trebalo je preturiti ulov u čun.  Srećom, priča Bosanac, u pomoć mu je pritekao jedan pecaroš koji je iz čamca u blizini zabacio udicu, ali je, videvši borbu, „doleteo" da asistira.

- Mučio sam se sigurno sat i po i da nije bilo jednog pecaroša koji se sasvim slučajno našao u blizini, ne bih savladao ovu aždaju, pa bi i ova moja priča postala jedan od onih mitova - kaže Kovačević.

On i njegovi drugovi izvadili su soma iz vode. Počinje merenje, ali neman je toliko teška da i metalna konstrukcija preti da pukne. Podupiru je dodatno šipkama. Međutim, i debeli kanap nije dovoljno jak da izdrži pritisak soma, ispostaviće se teškog više od 135 kila, od kojih su 25 kilograma čistih fileta. Paprikaš je već viđen.

- Prošle godine sam upecao jednog soma od 70 kila, ali sam ga tada vratio u reku. Ovaj vala ide u paprikaš. Pozvaću drugare, pa ćemo svi zajedno da omastimo brk - zadovoljan je Dragoljub Kovačević, koji važi za jednog od najuspešnijih majstora bućkanja na Savi.

16 komada za dan

Bućka je jedan od alata koji alasi najređe koriste i retki su ribari koji mogu da se pohvale dobrim ulovom na ovaj način. Ipak, Dragoljub Kovačević, kome je bućkanje tolika pasija da je poredi sa zavisnošću, poput narkomanije, kaže da je prošle godine za jedan dan iz Save izvadio 16 somova koji svi zajedno nisu bili teški kao ovaj jučerašnji.

 

Izvor: www.pressonline.rs