Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jedriličari se bore za „Trofej LaMar"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

„Trofej LaMar", najveća regata jedrilica krstaša Srbije i Crne Gore, održaće se 4. i 5. septembra 2010. godine na ekvatoriji Boke Kotorske i Bigove. Ovo je jedina regata krstaša koju organizuje Jediličarski savez Srbije, uz nesebičnu pomoć kapetana Lazara Jovanovića, osnivača i direktora jedriličarskog kluba „LaMar"

Reč je o najtrofejnijem jedriličarskom klubu u Srbiji, koji je u prethodnih 12 godina organizovao „Zokijevu regatu" (Memorijal Zorana Radosavljevića, pilota stradalog u okršaju sa NATO bombarderima). Od ove godine, u saradnji sa Crnogorskim jedriličarskim savezom, klub organizuje i veliki „Trofej LaMar" na kojem se očekuje učešće četrdesetak renomiranih jedriličara.

Kapetan Lazar Jovanović, direktor „La Mara", kaže da je reč o jednoj od najznačajnijih smotri jedriličara krstaša i izrazio zadovoljstvo što je organizaciju preuzeo upravo njegov klub.

- „LaMar" je najtrofejniji jedriličarski klub u Srbiji, pobednik na mnogim inostranim i domaćim regatama - kaže Jovanović. - Samo u kategoriji krstaša osvojili smo 83 trofeja i medalja, a u nizu uspeha treba izdvojiti osvajanje državnog prvenstva 2000. godine, drugo mesto u klasi na regati Brindizi - Krf 2000. godine i C.O.N.I. kup osvojen godinu dana kasnije. Ipak, najdraži su nam trofeji osvojeni za najbolji klub na „Zokijevog regati", koji smo osvajali tri puta. Kruna sportskih uspeha je, svakako, pobeda u klasi na 22. međunarodnoj regati Brindizi - Krf, a nedavno smo osvojili i drugo mesto na „International Offshore Cyclades Race", gde smo trijumfovali i u dve pojedinačne trke.

Jovanović tvrdi da su ženski mornari bolje fokusirani i pogodniji za timski rad, zbog čega će se klub i u budućnosti truditi da promoviše ovaj nedovoljno iskorišćen potencijal. Inače, ženske posade su tradicija ovog kluba, još od 1998. godine, kada su odnele i prvu pobedu.

Ipak, ključna delatnost „LaMara" je edukacija mladih članova. Teorijska obuka se sprovodi u Beogradu, a praktična na moru. Obuka se radi po uzoru na veoma uspešan britanski model, a od početka 2000. godine koristi se i reprezentativna biblioteka sa obimnom stručnom literaturom, pokaznom nautičkom opremom, video-bimom, kao i najsavremenijom kompjuterskom opremom.

 

Izvor: www.pressonline.rs