Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Upoznajte rečna ostrva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Kako su nastala Ada Ciganlija, Ada Međica i Veliko ratno ostrvo, kakva je njihova mikroklima, flora i fauna, kako se prave herbarijumi i prepariraju insekti... Oko 40 starijih osnovaca dobiće odgovore na ova i mnoga druga pitanja u okviru besplatnog programa “Beogradski rečni safari” koji ovog meseca organizuju Dečiji kulturni centar i Mladi istraživači Beograda.

“Beogradski rečni safari” realizuje se pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Opštine Stari grad, a namenjen je učenicima koji vole prirodu. Zainteresovani učenici obići će tri beogradska ostrva i naučiti mnoge zanimljive stvari koje ne mogu pronaći u udžbenicima.

- Nisam znala da na Adi Međici raste kesten. I iznenadila sam se kad su nam rekli da su ljudi zasadili četinare, a mislila sam da su ovde zatečeni. Videli smo i razne bube i naučili kako da ih sakupljamo... Naravno da se ne plašim buba! Tata mi je biolog i on je «kriv» što toliko volim biologiju. Mnogo mi se sviđa akcija, uživam ovde - kaže Sonja Porej, učenica petog razreda OŠ «Mladost» koja je juče tri sata provela na Adi Međici. Jedinoj srednjoškolki u grupi, Gordani Jovanović iz Ugostiteljsko - turističke škole najzanimljivija su bila predavanja o pticama. Najviše joj se kako kaže svidela priča o retkoj vrsti orla belorepana ili štekavca koji se gnezdi na ovim ostrvima.

 

Osim upoznavanja sa istorijatom nastanka, položajem, mikroklimom, biljnim i životinjskim svetom i trenutnim ekološkim statusom beogradskih ostrva, boravkom u prirodi biće realizovana i praktična nastava.

- Đaci će naučiti da prikupljaju biljke i prave herbarijume, hvataju i prepariraju insekte, posmatraju i prstenuju ptice i izučavaju vodozemce, gmizavce, ribe i sisare. Suština akcije je da deca nauče nešto novo, ali i da zavole prirodu i što više budu na vazduhu. Da bi im bilo zanimljivije, rekli smo im da ponesu dvoglede i lopte sa kojima se igraju u pauzama - priča Vesna Krnjaić Mitrović, psiholog DKC. Naredna tri izleta (18., 19. i 25. septembra) biće na Velikom ratnom ostrvu dok će 26. septembra đaci saznati «tajne» Ade Ciganlije. U slučaju kiše, izleti će biti odloženi, a novi termini biće naknadno određeni.

 

Ima još slobodnih mesta
U programu «Beogradski rečni safari» ima mesta za još desetak đaka. Zainteresovani se mogu prijaviti putem mejl adrese: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Izvor: www.blic.rs