Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Slovenija ugrožena poplavama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Kiša je u Sloveniji u toku noći prestala padati ali je opšta opasnost od poplava i dalje na snazi.

Nabujale reke i potoci, iako ponegde pokazuju znake smirivanja, i dalje uzimaju danak u čitavoj državi. Situacija je posebno kritična u delu zemlje uz granicu s Hrvatskom.   

Reka Sava je i dalje u porastu i ima protok od 3.400 metara kubnih u sekudi. Najava je još crnja - predviđa se da će do noći protok dostići čak 4.000 kubhnih metara u sekundi što će ozbiljno ugroziti susednu Hrvatsku i prestonicu Zagreb.   

Iz pograničnog dela Sloveije radio javlja da je pod vodom stari deo grada Krško, a osoblje nuklearne centrale u tom gradu je u stanju pripravnosti zbog nabujale Save.  Sava ne može da primi ni vodu pritoke Krke koja preti još većim poplavama u krajevima kroz koje prolazi.   

U pomorskom delu Slovenije situacija je takođe ozbiljna. Granični prelazi s hrvatskom otežano funkcionišu, a saobraćajna policija upozorava da je saobraćaj dozvoljen samo ličnim vozilima. U Kopru se digao nivo mora i pod vodom su gradska parkirališta.   

Stanovnici sela u svim poplavljenim krajevima upozoravaju štabove civilne zaštite i vatrogasce da im u pomoć dolaze čamcima s veslima a ne motornim čamcima koji izazivaju talase i potiskuju vodu u ionako ugrožene kuće i privredne objekte. U Sloveniji su zbog poplava i odrona zatvoreni brojni lokalni i regionalni putevi a stanovništvo se upozorava na nužno prokuvavanje vode za piće za kućnu upotrebu.   

Ljubljana je još praktično odsečena od drugih delova zemlje zbog obilnih poplava u njenoj okolini koje su izazvale reka Gradščica i druge. U delovima prestonice ponovo nema televizijskog signala i interneta koji su sinoć posle duže pauze bili aktivirani a delovi Ljubljane su i danas bez elektirične energije.   

Prema rečima Jerce Majsen iz skupštine grada, na širem području Ljubljane je ugoženo 28 opština. Pored poplava prete i brojna kližišta. Samo na području Zagorja na Savi zabeleženo je čak 50 klizišta koja ugrožavaju stambene i privredne objekte i puteve.  Tamo je danas i slovenački premijer Borut Pahor koji je rekao da će u skoroj budućnosti na svim poplavljenim područjima biti potrebno sprovesti kapitalne infrastrukturne intervencije kako se šta slično ne bi ponovilo.   

Procenjuje se da je šteta od poplava ogromna, a biće utvrđena kada se voda povuče. Šteta bi bila veća da državna agencija za okolinu pre nekoliko dana nije upozorila građanstvo na nadolazeću opasnost.

 

Izvor: www.studiob.rs