Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Apelacioni sud traži obnovu postupka o zahtevu Luke "Beograd"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Apelacioni sud naložio je Prvom osnovnom sudu (bivši Drugi opštinski sud) u Beogradu da ponovi postupak razmatranja zahteva "Luke Beograd" da Savet za borbu protiv korupcije sa svog sajta skine izveštaj o tom preduzeću iz februara 2008. godine, kao i dokument o vlasničkoj strukturi tog preduzeća, izjavila je danas Tanjugu portparol Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić.

 

Ona je naglasila, "da se Apelacioni sud nije bavio pitanjem osnovanosti tužbenog zahteva 'Luke Beograd"'.

"Reč je čistom procesnom pitanju, da li je nadležan Prvi osnovni sud, ili Okružni sud", navela je Piljićeva.

 "Apelacioni sud je samo utvrdio da je za suđenje u ovoj pravnoj stvari nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu. Postupak će se nastaviti pred Prvim osnovnim sudom. Tek sada će se, zapravo, raspravljati o samom tužbenom zahtevu", objasnila je ona.

"Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 12. maja 2010. godine, ukinuto rešenje nekadašnjeg Drugog opštinskog suda u Beogradu, kojim se taj sud oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi 'Luke Beograd' protiv Republike Srbije - Saveta za borbu protiv korupcije i predmet vratio Prvom osnovnom sudu u Beogradu na ponovni postupak", dodala je Piljićeva.

Savet za borbu protiv korupcije podsetio je u svom jučerašnjem saopštenju "da je preduzeće 'Luka Beograd' pokušalo da u postupku pred sadašnjim Prvim osnovnim sudom izdejstvuje odluku po kojoj bi Savet bio u obavezi da sa svog zvaničnog sajta skine Izveštaj o koncentraciji vlasništva u "Luci Beograd"'.

Savet je na osnovu pomenutog izveštaja, koji je objavio na svom sajtu pre tri meseca, podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog zloupotrebe položaja prilikom privatizacije "Luke Beograd" 2005. godine.

Barać: Beko je vođa kriminalne grupe

 Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je ranije izjavila da je Savet označio biznismena Milana Beka za organizatora kriminale grupe, u kojoj su i bivši ministar za privredu Predrag Bubalo, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, Dejan Malinić, Djordje Jovanović, Dušan Bajec, Miodrag Djordjević, Goran Mrdja, Aleksandar Gračanac, Vladeta Čolić i Vladeta Blagojević. Krivičnom prijavom Saveta, kojom se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državu za više od 20 miliona evra, su osim navedenih lica obuhvaćeni Mirko Vasiljević, Dušan Kosovac, Danijel Cvjetičanin, Djordje Mihovilović, Zorica Kostić - Jovanovski i Miroslava Drobac.

 

Izvor: www.blic.rs