Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Još jedna žrtva poplava u Sloveniji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Ljubljana -- Jutros je pronađeno telo četvrte žrtve poplava u Sloveniji, u kojoj se za vikend ponovo najavljuju kiše.

 

Nedavne poplave u Sloveniji su odnele četiri ljudska života, poslednja žrtva, Janez Pozvek, koji je vođen kao nestao, pronađena je jutros u neposrednoj blizini svoje kuće koju je poplavila reka Pivka.

Iako se situacija širom Slovenije polako smiruje i vode se povlače, problemi ostaju u Ljubljani, u delu grada Barje, koje leži na močvarnom terenu i još je pod visokom vodom, koja se ne povlači.

Naime, njeno povlačenje je bitno usporeno velikim dotokom vode iz kraškog zaleđa i podizanjem nivoa podzemnih voda.

Iako je voda i dalje previsoka u tom delu grada, mnogi njegovi stanovnici su odbili evakuaciju, zbog čega im gradske službe organizuju prevoz do prodavnica i pokušavaju da olakšaju život.

U utorak uveče je u tom delu Ljubljane došlo i do spora između stanovnika par tamošnjih naselja, koji nisu mogli da se slože oko predloga gradskih službi da se sruši deo ulice i napravi prokop po kome bi oticala voda.

Stanovnici jednog od tih naselja su sprečili prokopavanje, verujući da bi to kod njih samo podiglo nivo vode koja bi dotekla iz susednog naselja.

Zbog njihovog otpora je lokalna civilna zaštita morala da opozove tu meru i odustane od kopanja. Ovom prilikom se videlo i da mahom nova naselja leže pod vodom, dok su stare kuće na suvom, jer vekovna iskustva starosedelaca sa opasnim vodama u tom kraju nisu poštovana prilikom novogradnje.

Pored toga, meteorolozi već najavljuju nove kiše za kraj ove nedelje i to u delu Slovenije iz kog se vode slivaju u Ljubljanu, zbog čega se očekuje da se poplave dodatno rašire, zbog čega se upozorenje hidrometeorologa na opasnost od novih poplava očekuje tokom sutrašnjeg dana.

Izvor: www.b92.net