Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kreće štuka!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Minulu sedmicu obeležili su sjajni ulovi štuke, pored koje su hvatani i smuđ, šaran i bela riba, a ponegde je proradio i som.

 

Nemanja Došen iz Apatina kaže da nabujala Drava otežava ribolov na Dunavu, pa su se ulovi sveli na poneku štuku i šarana. Na Velikom bačkom kanalu u blizini Sivca i Malog Stapara varaličari love štuku, dok dubinkaši na hranjenim mestima i dalje dobijaju amura. Dobri ulovi štuke registrovani su i na kanalima u okolini Silbaša, Bačkog Petrovca i ostalih mesta u tom delu Bačke.

Štuka i bela riba hvatane su na terenima u Koviljskom ritu, pogotovo na Šlajzu. Slađan Milenković iz Titela kaže da Tisa ponovo nadolazi, pa je ulova štuke i bele ribe bilo jedino na Begeju. „Tigrica" se sve bolje lovi i na jezeru Joca kod Belog Blata.

Od Tibora Mesaroša iz Vršca saznajemo da se na kanalu DTD dobro hvataju grabljivice. Najaktivnija je štuka, koja se lovi i na većini zatvorenih voda u južnom Banatu, kao što su mrtvaje Karaša, Vršački ritovi, Belocrkvanska jezera itd.

U znaku grabljivica

Ivan Milovanović iz Smedereva kaže da se na Dunavu najuspešnije love štuka i bela riba, dok se smuđ, som i šaran nešto ređe javljaju. Smuđ je bolje radio u blizini ušća Velike Morave i Kostolca, gde je bilo i ulova soma i šarana. Od Kostolca do Rama najbolje grize babuška, pored koje se hvataju i šaran, smuđ i štuka. „Tigrica" je radila i na Kostolačkom dunavcu i Toploj Mlavi, gde smo registrovali i aktivnost sitne bele ribe, kažu u požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma".

Vesti o sjajnim ulovima štuke stižu i sa revira oko Velikog Gradišta, naročito iz zimovnika i sa Dunava kod Požežena. U samom gradu se hvatao i smuđ, a kod Golupca padne pokoji som, javlja Zoran Perić iz prodavnice „Lov i ribolov" i dodaje da na Srebrnom jezero odlično radi krupna deverika.

Na Velikoj Moravi kod Ljubičeva grizu bela riba i šaran, dok je na uzvodnim terenima bilo i ulova mrene, bucova i soma.

Bogato na jugu

Riba i dalje slabo radi na Gružanskom jezeru. I na Ćelijama je prilično mršavo, a znatno bolje rezultate beležimo na Zapadnoj Moravi. Dragan Zdravković iz Kraljeva javlja da je na toj reci ponovo proradio som, a krenula je i krupna mrena. Varaličari još dobijaju bucova, pored kojeg se sve češće javlja i štuka, kako na Moravi, tako i na stajaćicama u okolini Kraljeva, Vrnjačke Banje i Trstenika.

Skobalj „porcijaš„ peca se na Ibru, mada se na području Raške lovi i krupna mrena, saznajemo od Radojice Popovića.

Kod Šapca na Savi nema pecanja zbog porasta vodostaja, javlja Dragiša Andrić Mele.

Na Međuvršju grizu babuška i poneka krupna deverika, a na Zapadnoj Moravi kod Čačka se pecaju skobalj i nosara, kaže Mikica Milenković.

 

Brkići uhvatili orijaša

Predrag i Ružica Brkić, poznati ribolovci iz Dedine kraj Kruševca, uhvatili su pre nekoliko dana soma teškog pedeset kilograma i dugačkog 170 centimetara! Ovaj sjajan ulov ostvaren je na Zapadnoj Moravi kod Makrešana, u blizini Predragovog splava kraj kojeg ovaj par redovno peca „brku" i šarana. Orijaša koji je udario na vobler „vidra" supružnici su savladali 40 minuta kasnije, varaličarcem težine bacanja 80 grama, mašinicom „dam" i pletenicom od 0,20 milimetara.

 

 

Na Zvorničkom jezeru najaktuelnije je varaličarenje štuke, dok se na Drini hvata krupan skobalj. U bajinobaštanskom „Belviju" kažu da je odličnih ulova bilo na lokalitetima Gvozdac, Okletac i Crvica.

Riba odlično radi i na jugu Srbije. Bratislav Kodalović iz Leskovca javlja da se mrena najbolje lovi na Južnoj Moravi kod Bogojevca, Lokošnice i u Grdeličkoj klisuri. Na području lokošničkih mostova, uliva Puste reke, Čečine i Prileca uhvaćeno je pedesetak somova do šest kilograma, a hvataju se i skobalj i šljivar. Na Barju je bilo ulova smuđa i sitne bele ribe, dok se na Brestovačkom jezeru javljaju som i šaran.

 

Izvor: www.pressonline.rs