Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Japan traži od Kine odštetu za brodove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Japan će od Kine zatražiti kompenzaciju za oštećenje dva patrolna broda u sudaru sa kineskim brodom u spornim teritorijalnim vodama, saopštila je danas japanska vlada.

 

"Zatražićemo da brodovi budu vraćeni u prvobitno stanje", rekao je portparol japanske vlade Jošito Sengoku.

Sudar brodova, koji se desio početkom ovog meseca, izazvao je najtežu diplomatsku krizu između dve susjedne zemlje u poslednjih nekoliko godina.

Japan je uhapsio kapetana broda Žan Ksiosinga i on je dve nedelje proveo u zatvoru, a oslobođen je tek prošle sedmice. Japanski premijer Naoto Kan rekao je da je kapetan oslobođen bez optužbi kako bi se unapredile veze sa Kinom koje su od obostrane koristi.

Tokio je odbio zahtev Pekinga za zvaničnim izvinjenjem nakon oslobođenja kapetana ističući da će po sopstvenim zakonima rešavati ovaj slučaj.

Sudar se desio nedaleko od spornih ostrva u Istočnokineskom moru, koja se u Japanu zovu Senkaku a u Kini Diaoju. Japan je izrazio uverenje da je kineski brod namerno udario u japanske patrolne čamce.

Peking je prekinuo kontakte sa Japanom na ministarskom nivou, dok je otkazan dolazak više hiljada kineskih turista u "zemlju izlazećeg sunca". Kineske vlasti otkazale su i koncert japanskog benda "SMAP", koji je trebalo da nastupi u Šangaju.

Tenzije su dodatno pojačane tokom protekle sedmice kada je Kina uhapsila četiri japanska državljana, koji su ispitani pod sumnjom da su snimali u vonoj zoni.

 

Izvor: www.blic.rs