Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sakupljeno 1,7 tona ambalažnog otpada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U četvoromesečnoj akciji čišćenja obala i reka, u okviru "Dana Dunava", prikupljeno je oko 1,7 tona ambalažnog otpada, a u 20 gradova Srbije je održano više od 100 pratećih aktivnosti, rečeno je danas na konferenciji za novinare, povodom završetka te manifestacije koja je trajala od 1. juna do 29. septembra.

 

Više od dva miliona ljudi učestvovalo je na različite načine u kampanji, uključujući oko 300 partnera među kojima su i Svetski fond za zaštitu prirode, organizacija Sekopak, Zelenilo Beograd, kao i 350 volontera i predstavnika nevladinog sektora.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je manifestacija "Dana Dunava" doprinela jačanju svesti i edukaciji građana o neophodnosti očuvanja te reke.

"Dunav nije samo lepota i veza zemalja u Evropi, već je za Srbiju i njene građane ogromna šansa", rekao je Đelić.

Ističući da su "akcije u okviru Dana Dunava veoma bitne jer je zaštita životne sredine jedan od četiri ključna stuba Dunavske strategije", Đelić je podsetio da će strategija biti usvojena tokom mađarskog predsedavanja EU naredne godine.

On je naglasio da su važni dogovori o mogućnostima finansiranja projekata na Dunavu postignuti na skupu koji je održan u Beogradu 27. septembra, gde su među učesnicima bili i evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i predsednik Evropske investicione banke Filip Mejstad.

Đelić je naveo da je EU, zajedno sa Srbijom, za 2011. godinu najavila 18,5 miliona evra za te namene i da će se, za početak, finansirati dva velika projekta - revitalizacija Golubačke tvrđave i rad na lokalnoj infrastrukturi Velikog Gradišta.

Napominjući da je ostalo neraspoređeno još devet miliona evra, on je pozvao zainteresovane partnere da kandiduju svoje projekte.

Direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović podsetio je da je Srbija 15. maja usvojila Zakon o vodama i da je on usklađen sa evropskim zakonodavstvom.

"Prioritet nam je da obezbedimo uslove da svaki građanin pije vodu odgovarajućeg kvaliteta a ne manji prioritet je i zaštita voda. Veliki posao koji je pred nama je izgradnja velikih sistema za prečišćavanje voda", rekao je Prodanović i naglasio da i EU daje ovim pitanjima veliki značaj i da su važna u procesu pridruživanja novih članica EU.

Generalni direktor Coca-Cola Hellenic Sotiris Janopulos je istakao da je ta kompanija od 2005. partner u realizaciji i da je, uključivanjem u ovu akciju, pokazala društvenu odgovornost u očuvanju vodnih resursa na planeti.

Janopulos je naglasio da je Koka-kola uložila više miliona evra u postrojenja za preradu otpadnih voda i da stalno unapređuje tehnološke procese kako bi se smanjilo korišćenje vode u procesu proizvodnje.

"Dani Dunava" su deo saradnje podunavskih zemalja i obeležavaju se svake godine u 14 zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, kako bi podigla svest o njenom očuvanju kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

 

Izvor: www.emportal.rs