Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otrov stiže Dunavom!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Cetiri osobe su poginule, medju kojima i dvoje dece od jedne do tri godine i jedna tromesecna beba, nakon eksplozije rezervoara u fabrici za preradu aluminijuma na zapadu Madjarske

Mađarski mediji dodaju i da je šest osoba nestalo. Zbog infiltracije otrovnog mulja u zemljište postoji realna šansa da otrovne materije ubrzo stignu u korito reke Dunav i tako stignu i do Srbije.
U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja su od juče u neprekidnom kontaktu sa mađarskim kolegama i prate dalji razvoj ove ekološke katastrofe. Kako je reka Marcal, u kojoj je najveća količina crvenog mulja infiltrirana, tek pritoka pritoke Dunava, procenjuje se da će otrovni mulj stići tek 8. oktobra na našu teritoriju.
- Procene su da neće biti većeg uticaja na reku Dunav, ali ipak se radi pojačani monitoring na mernoj stanici Bezdan. Ekipa Republičkog hidrometeorološkog zavoda skoro svakodnevno će raditi hemijske analize i pratiti se sve moguće promene u flori i fauni. Ako pak dođe do pojačane koncentracije otvora, već je sve spremno da se isključe svi reni bunari koji koriste vodu iz Dunava za vodosnabdevanje stanovništva - rekao je za „Alo!“ Nenad Pokimica, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić potvrdio je da je njegov sektor takođe u neprekidnoj vezi sa mađarskim kolegama.
- Iz sata u sat pratimo informacije koje nam mađarske kolege šalju baš zbog situacije što smo mi nizvodno u slivu reke Dunav.
Mi smo već pripremili specijalne timove za spasavanje u slučaju hemijskih akcidenata i ukoliko se bude ukazala potreba, u kratkom vremenskom roku mogu biti upućeni u Mađarsku kao pomoć - rekao je za „Alo!“ Predrag Marić. Mađarski državni sekretar za zaštitu životne sredine Zoltan Ileš je izjavio da se radi o ekološkoj katastrofi bez presedana, koja može da ima teške posledice ne samo po ljude, već i po biljni i životinjski svet, pogotovo ako opasne materije iz reke Marcal dospeju u reku Rabu, a potom i u Dunav.

 

Izvor: www.alo.rs