Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opala toksičnost mulja

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Budimpesta - Koncentracija toksicnih teskih metala pala je na dozvoljeni nivo u oblasti gde je doslo do najveceg izlivanja toksicnog mulja, sopstili su madjarski zvanicnici.

 

Nacionalni direktorat saopštio je da ono što najnoviji testovi pokazuju dodatno smanjuje raniju zabrinutost da je reka Dunav značajno zagađena.

Telo još jedne žrtve pronađeno je tokom popodneva u oblasti zagađenoj crvenim muljem u gradu Devečer, čime je broj mrtvih u toj ekoloskoj katastrofi povecan na sedam, izjavio je portparol operacije spasavanja Tibor Dobson.

U ranijim izveštajima je navedeno da je toksični crveni mulj, koji se pre četiri dana izlio iz fabrike za preradu aluminijuma, na zapadu Mađarske, usmrtio petoro ljudi i da se troje vodi kao nestalo, dok je najmanje 150 zadobilo opekotine.

Oko 700.000 kubnih metara industrijskog otpada je iscurelo iz oštećenog rezervoara u gradu Ajka, usled havarije na rezervoaru u fabrici MAL.

Crveni toksični mulj uništio je potoke i reke u blizini mesta izlivanja i juče dospeo u Dunav. Kreće se nizvodno ka susednim državama kroz koje protiče - Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji, navodi američka agencija.

Ranije danas međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine "Grinpis" saopštila je da bi crveni mulj mogao da izazove teže posledice nego što se prvobitno pretpostavljalo, s obzirom na "izuzetno visok" nivo arsena i žive.

 

Izvor: www.b92.net