Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rusi uplovili u Bar

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Crna Gora - Desantni brod Rusije od petka u Crnoj Gori. Prva poseta jednog plovila Ratne mornarice Rusije od kada je Crna Gora postala nezavisna

DESANTNI brod „Jamal“ uplovio je u petak u luku Bar, što predstavlja prvu posetu jednog plovila Ratne mornarice Rusije od kada je Crna Gora postala nezavisna.

Rusku delegaciju u kojoj su pored ambasadora Jakova Gerasimova, bili i kapetan bojnog broda Igor Vladimirovič Smoljak, zamenik komandanta površinskih brodova Crnomorske flote i kapetan fregate Aleksandar Borisovič Kononenko, primio je predsednik opštine Bar Žarko Pavićević.

- Ova poseta predstavlja značajan korak u razvoju odnosa Crne Gore i Rusije i potvrda je kontinuiranih prijateljskih i bratskih veza naše dve zemlje. Očekujem da će ovakvi susreti ubuduće biti deo redovnih aktivnosti dve mornarice - kazao je Gerasimov i podsetio da su tačno pre 100 godina ruski carski brodovi doveli u Bar rusku delegaciju na krunisanje kralja Nikole.

Predsednik opštine Bar je izrazio nadu da će ova poseta biti od koristi i ruskoj i crnogorskoj mornarici, a da će se razmenom iskustava učvrstiti tradicionalni prijateljski odnosi Crne Gore i Rusije.

Sastanku su prisustvovali i zamenik komandanta Mornarice Vojske Crne Gore kapetan bojnog broda Željko Hercegovac, kao i čelni ljudi Luke Bar, Lučke Kapetanije i AD Kontejnerski terminal.

PODRŠKA KOMANDANT „Jamala“ Igor Vladimirovič Smolja je objasnio da je ovaj brod, izgrađen pre 22 godine, baziran u ukrajinskom gradu Sevastopolju. Njegovu posadu čine šest oficira, 16 podoficira i 74 mornara. Osnovni zadatak mu je da omogući iskrcavanje desantnih trupa i učestvovao je u brojnim misijama.

 

Izvor: www.novosti.rs