Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ako je i stigao, otrovu nema traga

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Bezdanu, gde se u ponedeljak ocekivalo da Dunav donese talas mulja iz Madjarske, merenja na svaka tri sata nisu pokazala prisustvo mulja

BAŠ u podne, prema ranijim prognozama, očekivalo se da moćni Dunav unese prve čestice alkalnog mulja, koji je osam dana ranije iscurio iz fabrike aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj.

Otrovni talas, međutim, sudeći po uzorcima dunavske vode koju ekipa republičkog Hidrometeorološkog zavoda (HMZ) analizira na svaka tri sata, ni u ponedeljak nije stigao. Na takav zaključak upućuje PH vrednost vode koja je u ponedeljak oko 13 časova iznosila 8,11, što je uobičajeno za Dunav u ovo doba godine. Istina, voda je prilično mutna, ali i to je, vele ovde, normalno za ovo doba godine.

Prethodno, nešto pre podneva, brojne novinarske ekipe prosto su zaposele brodić Antej čiji kapetan Antun Balaž na svaka tri sata od carinske zone prevozi ekipu HMZ Srbije do 1425. kilometra. Na tom mestu, neposredno uz zamišljenu vodenu granicu između Srbije i Mađarske, uzimaju se uzorci vode iz Dunava, i u redovnim i u vanrednim situacijama.

- Ništa se, barem za sada, ne crveni - dobacuju novinari netremice zagledani u Radojku Bugarski, šefa novosadskog odseka u okviru Hidrometeorološkog zavoda. Prethodno, dvojica radnika zahvatili su vodu iz reke plastičnom posudom, a zatim je presuli u tri bočice.

- Za Dunav je uobičajena ph vrednost oko osam - kaže Radojka. - Da li je talas stigao? Po svim teoretskim proračunima trebalo je već da stigne. Ali, eto, u našim merenjima mi to nismo do sada mogli da konstatujemo.

Povećana PH vrednost bila bi prvi znak za alarm, ali prisustvo teških metala nemoguće je utvrditi na licu mesta. Zato se uzorci vode, takođe na svaka tri sata, odvoze u beogradsku savremeno opremljenu laboratoriju.

- Na osnovu podataka mađarskih kolega koje svakodnevno upoređujemo, a pojedina merenja radimo i zajedno, blizu smo zaključka da mulj koji će eventualno stići u našu zemlju neće biti opasan - kaže naša sagovornica.

Kako god da bude, Dunav je kod Bezdana i nadalje pod „prismotrom“ stručnjaka. Branko Jovanović iz sektora za vanredne situacije u MUP-u kaže da je bolje preduzeti sve mere prevencije.Trosatna merenja kvaliteta vode Dunava se nastavljaju.

SAMO CINK PREKO CRTE

BEOGRAD - U uzorcima vode kod Bezdana, od teških metala jedino je zabeležena nešto veća koncentracija cinka od dozvoljenog, ali se to ne dovodi u direktnu vezu sa ekološkom katastrofom u Mađarskoj - rekao je „Novostima“ Branislav Gavrić, pomoćnik direktora zadužen za životnu sredinu u RHZ Srbije.

Gavrić kaže da su nadležne službe Mađarske prosledile Srbiji sastav opasnog crvenog mulja, koji je prethodnih dana bio nepoznanica i najviše brinuo ekologe.

- Detektovani su srebro, hrom, arsen, bakar, živa i kadmijum, ali izuzev gvožđa, nivo ovih teških metala nije prelazio dozvoljene granice - objašnjava naš sagovornik. Gavrić kaže da se ne očekuje isključivanje vode, niti zabrana pecanja ribe iz Dunava, kao i da ni u Budimpešti nije bilo isključivanja vodovoda. (A. Š.)

UHAPŠEN DIREKTOR MAL BUDIMPEŠTA - Mađarska policija uhapsila je u ponedeljak generalnog direktora kompanije MAL, vlasnice fabrike koja je izazvala jednu od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji te zemlje, javile su agencije. Uhapšen je Zoltan Bakonji, sin jednog od vlasnika kompanije.

 

Izvor: www.novosti.rs