Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mađarski otrov puni Đerdap!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Otrovi ce se cele sledece godine prenositi dnom Dunava, do Djerdapskog jezera, gde ce se nataloziti i ugroziti ribe i ljude, tvrdi dr Bozo Dalmacija

Opasni elementi iz Dunava, koji se ne mogu registrovati kontrolom vode, završiće u Đerdapskom jezeru, a neki od njih kasnije bi mogli preko riba da uđu u lanac i ugroze ljude. Ovo upozorenje za Press iznosi dr Božo Dalmacija, direktor Departmana za zaštitu životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Dalmacija, kao stručnjak za biohemiju i životnu sredinu, tvrdi da bi veliki problem mogli da predstavljaju neki metali iz mulja koji plovi po dnu Dunava.

Direktna opasnost

- Sve što se taložilo u Dunavu doći će vremenom do Đerdapskog jezera i tu ostati. Taj sediment može u sebi da taloži različita zagađenja i to može kasnije da pravi probleme kada počne da se rastvara u vodi iz jezera. Taj mulj prenosiće se dnom Dunava tokom cele naredne godine - objašnjava Dalmacija.

Dalmacija kaže da bi elementi iz mulja mogli da poremete ekosistem Dunava i jezera i kroz lanac ishrane, preko jestive ribe, ugroze ljude. To se odnosi na titan, galvanijum i vanadijum.

- Sve što se ispusti u ekosistem promeni njegovo stanje. Ne mora da bude ništa izrazito opasno, ali će sigurno uticati na organizme koji žive u mulju na dnu reke i jezera. Ti metali će preko lanca ishrane verovatno dospeti u ribe, a onda vremenom ugroziti i ljude - upozorio je Dalmacija.

Nema aluminijuma

S druge strane, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branislav Gavrić, izjavio je juče da opasnost od otrovnih materija iz Dunava ne postoji i da poslednje analize vode pokazuju njihovu nisku koncentraciju. On je najavio i nastavak ispitivanja vode u celom toku Dunava kroz Srbiju.

- Bezbedno je jesti ribu iz Dunava, jer je koncentracija aluminijuma, koji je najizrađeniji u Dunavu u ovom zagađenju, ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija čak i za pijaću vodu. Srećna okolnost po Srbiju je što se ekološka katastrofa u Mađarskoj dogodila na velikoj udaljenosti od granice i što je Dunav ogromna reka - rekao je Gavrić.

Toksikolog Dragan Joksović takođe tvrdi da su koncentracije štetnih materija u Dunavu toliko niske da ne mogu da ugroze zdravlje ljudi.

- Prvo, Dunav je velika masa vode, a drugo, takve materije se neće godinama tu skupljati - uveren je Joksović.

Bedem sprečava novi izliv mulja

Mađari su završili odbrambeni bedem čiji je cilj da zaštiti naselje Kolontar, na zapadu zemlje, od eventualnog novog izlivanja otrovnog mulja. Poslanici mađarskog parlamenta su jednoglasno usvojili i specijalni zakon kojim je državi omogućeno da privremeno preuzme firmu MAL iz čijeg se rezervoara izlio otrov.

 

Izvor: www.pressonline.rs