Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodari traže pomoć države

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Brodogradnja u Srbiji, u kojoj radi 1.515 radnika, nalazi se u velikoj krizi koja će svoj vrhunac dostići naredne godine. Zbog toga je potrebno hitno uraditi zajedničku strategiju za nastupanje brodogradnje prema kupcima u zemlji i svetu. Neophodno je uraditi i zajednički CD na kome će se naći lična karta svih brodograditelja, zaključak je sa jučerašnje sednice Grupacije brodogradnje Privredne komore Srbije. „Brodogradnja se nalazi u krizi.

Ta važna privredna grana trenutno se bavi najnižom fazom, a to je izgradnja trupova za brodove“, rekao je Ljubiša Obradović, sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju PKS.

On je predložio formiranje klastera kako bi ubuduće zajednički nastupali brodograditelji, ali i proizvožači opreme za brodove. „Naša brodogradilišta nisu dovoljno produktivna pa samim tim nisu ni konkurentni. Ovoj grani privrede potrebne su subvencije države kako bi preživela ovu krizu“,- istakla je Nada Mihajlović, predsednica Grupacije. Kako je na skupu rečeno, izvoz ugrožavaju i jeftini trupovi iz Kine. Prema rečima direktorke sektora za industrijski nadzor i Srpski registar brodova Ljubinka Radosavljević, Srbija je nekada bila drugi proizvođač brodova u svetu, a danas se suočava sa „preživljavanjem“.

 

Izvor: www.danas.rs