Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ruski naučnici ponovo aktivirali istraživanje Arktika

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ruski naucnici su na Arktiku postavili novu plutajucu stanicu Severni pol-38, koja ce veceras, slanjem prvog meteoroloskog izvestaja, zvanicno poceti da radi.

Cilj stanice je proučavanje klime u regionu, kao i istraživanje reljefa morskog dna, uz korišćenje savremenih tehnologija, rekao je u intervjuu "Glasu Rusije" zamenik rukovodioca akrtičke ekspedicije Arktičkog i Antarktičkog naučno-istraživačkog instituta Nikolaj Adamovič.

Do petka uveče sa palube atomskog broda Rusija biće prebačene stotine tona tereta. To su traktori i snežna vozila, hrana, naučna oprema i gorivo.

Polarna stanica će zauzeti ledeno polje od 1.500 kvadratnih metara. Zadatak stanice Severni pol-38 je nastavak meteorološkog i ekološkog monitoringa Centralnog dela Arktičkog basena.

Planira se izvođenje kompleksa prirodnih istraživanja koja su neophodna za usavršavanje metoda hidrometeorološke podrške privrednoj delatnosti u Arktičkom regionu. Pored toga, planirana su istraživanja fizičkih procesa, uslovljenih globalnim i regionalnim promenama klime.

Dostavljeno je 300 tona opreme, uključujući kućice za naučnike. Za svaki vid posmatranja koristi se posebna oprema. Prvi put se koristi bespilotna letelica i primenjuje se za dobijanje podataka o ledenom pokrivaču, navodi "Glas Rusije".

Veliki je uspeh bio naći odgovarajuću santu za naučnu stanicu jer se, kažu naučnici Arktik topi. Sve teže je naći santu koja može da izdrži tone opreme i uspešno da pluta hiljade kilometara.

Naučnici su se iskrcali na severozapadu ostrva Vrangel na 76. geografskom podeoku. Ledeno ostrvo će proći duž čitave ruske obale Arktika i nastaviti u moreuz Frama u Norveškom moru, verovatno za godinu dana. 

Stanica će, tako, savladati rastojanje od oko 3.000 kilometara. Santa je debela tri metra i naučnici se nadaju da se neće raspasti. Ovogodišnja, sedma, ruska plutajuća stanica ima 15 naučnika, koji tu treba da provedu godinu dana.

  • Prva u svetu stanica Severni pol-1 bila je otvorena 6. juna 1937. godine. Ekspedicija se tada sastojala od četiri čoveka na čelu sa legendarnim polarnim istraživačem Ivanom Papaninom.
  • Od 1954. godine sovjetske plutajuće stanice su radile kontinuirano, u postsovjetskom periodu korišćenje plutajućih stanica bilo je prekinuto na 12 godina, a obnovljeno je 2003. godine, naveo je ruski radio.
  •  

    Izvor: www.blic.rs