Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opravdana izgradnja međunarodne luke na Savi u Šapcu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sabac - Studija o opravdanosti izgradnje medjunarodne luke na Savi pokazala je da postoji isplativost ovakve investicije, koja bi i te kako uticala na ekonomski razvoj cele regije, posebno Sapca.

Izgradnja luke koštala bi oko 10,4 miliona evra, a kada budu gotovi generalni i idejni projekat, radovi bi mogli da počnu za tri godine. Grad je spreman da uloži deo novca, uz pomoć partnera koji bi postao suvlasnik.

Prema projektu, čiju izradu je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj, luka bi se gradila na lokaciji postojećeg Robno-transportnog centra na Savi, gde već postoji magacinski prostor, pružni kolosek i deo infrastrukture, a u neposrednoj blizini je nova carinarnica. S obzirom na pretpostavku da će ovde od 2010. pa do 2035. godine godišnji promet biti 700.000 tona razne robe, ne treba sumnjati da će ovakva luka biti isplativa za ulagača. Grad bi finansirao izgradnju keja od 270 metara, povećanje postojećeg lučnog bazena i osnovne infrastrukture. Šabac se nalazi na 24 kilometra od Koridora 10, a već iduće godine mogla bi da počne i izgradnja autoputa Ruma-Šabac.

Ako znamo da U.S. Steel godišnje doveze 200.000 tona lima na doradu u šabačku fabriku Belih limova, onda imamo interes za izgradnju luke, kaže gradonačelnik Šapca, Miloš Milošević.

Ekonomski efekti su višestruki. Ova investicija bi se vrlo brzo isplatila, jer bismo privukli investitore, kojima na raspolaganju stoji i rečni saobraćaj. Dobili bismo dodatni efekat od poreskih prihoda, povećala bi se vrednost zemljišta.

Hrvatska, Srbija i BIH su se dogovorile da do 2016. godine reka Sava bude rehabilitovana i potpuno plovna od Siska do ušća u Dunav. Tako će gradovi uz Savu moći da budu i lučki gradovi za pretovar i transport robe.

 

Izvor: www.seebiz.eu