Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reka Drina puna ribe!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Loznica - Zasad nema razloga da se poribljava reka Drina, u kojoj je zadovoljavajuce stanje ribljeg fonda, izjavio je sef ribocuvarske sluzbe "Ekoribarstvo" Valjevo Milorad Antonic.

 

On je rekao da tome značajno doprinosi efikasno delovanje nadležne službe Ribarskog područja "Zapad", koja sprečava neregularan izlov, naglasivši da je, na osnovu nedavno obavljene provere biološke osnove, Drina bogata ribom i da za sada nema potrebe za poribljavanjem.

- Uzimanje biološke osnove, odnosno ustanovljavanje količine ribe na određenom prostoru, vrši se pomoću struje kontrolisanog napona kojom se riba samo omamljuje, da bi posle brojanja bila vraćena nazad u reku - objasnio je Antonić.

On je dodao da je bilo dojava da neko upotrebom struje i lovi ribu, za šta je zakonom zaprećena zatvorska kazna od tri do pet godina, ali je većina tih informacija nepouzdana i na terenu se do sada nije nailazilo na takve slučajeve.
- Tačno je da se mnogi ribolovci žale da im je ulov dosta slabiji u poslednje vreme, ali to može da bude posledica atmosferskih uslova, neraspoloženosti ribe, kao i prisustva kormorana, koji se hrane ribom, ali je i uplaše - rekao je Antonić.

O vodama zapadne Srbije vode računa 22 ribočuvara, po jedan na svakih 300 registrovanih ribolovaca, kojih na području Loznice ima vise od 1.000, a kako Antonić procenjuje, sa onima koji pecaju bez dozvole, ima ih dvostruko više.
- Imamo odličnu saradnju sa pograničnom policijom, ribočuvarima iz Republike Srpske i mnogobrojnim istinski odgovornim sportskim ribolovcima, ali potrebno je mnogo više snage i opreme da bismo pokrili tolike duge rečne tokove od koih su neki dosta nepristupačni - rekao je on.

- Dešava nam se da tokom noći, misleći da je u pitanju krivolov, naiđemo i na slučajeve van naše nadležnosti, kao što su ogromni čamci kojima upravljaju ljudi sa fantomkama na glavama, a događalo se i da nas neki od ribokradica fizički napadnu - kaže Antonić.
- Ipak, i pored ograničenih mogućnosti, ove godine smo uspeli da zaplenimo 7.000 metara mreža i da podnesemo 50 prekršajnih prijava za mrežarenje - naveo je on.

Izvor: www.kurir-info.rs