Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Golubica” povezuje Vukovar i Bač

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Feribot, poklon holandske vlade Vukovarcanima, uskoro ce svakodnevno ploviti izmedju dva grada na backoj i slavonskoj obali Dunava.

Bač – Posle bezmalo dvadeset godina ponovo će biti uspostavljena redovna trajekt-linija preko Dunava, između Vukovara na hrvatskoj i Bača na našoj strani. Za tu namenu vlada Kraljevine Holandije poklonila je Vukovarčanima novi feribot nazvan „Golubica“, vredan milion evra.

Feribot je, inače, trebalo da zaplovi prošlog vikenda, ali je još usidren u vukovarskoj luci, pošto gradske vlasti, kao vlasnici ovog plovila, ne mogu da obezbede 230.000 evra za plaćanje poreza na dodatu vrednost. Međutim, kako nam je rekao zamenik gradonačelnika Željko Pinjo, vlada Hrvatske izrazila je spremnost da reši taj problem tako što će pomenuti iznos biti plaćen iz državne kase, pa će trajekt početi da saobraća već ovih dana.

– Ova trajektna veza funkcionisala je decenijama, ali je prekinuta 1991. godine kada je počeo rat na prostorima bivše Jugoslavije. Pre nekoliko godina obnovljen je granični prelaz preko reke, pošto stanovništvo sa obe obale Dunava ima brojne rodbinske, prijateljske i poslovne veze na drugoj strani, kao i imovinu, kuće, njive, salaše... Zato će početak plovidbe novog feribota svima dobro doći, jer je to najjednostavnija i najkraća veza ovih delova Hrvatske i Srbije – ističe zamenik gradonačelnika Vukovara.

Prema rečima Slobodana Torbarova, zamenika načelnika opštine Bač, uspostavljanje redovnog rečnog saobraćaja između dve varoši na obalama Dunava ima višestruki značaj za obe strane i predstavlja još jedan u nizu primera dobre prekogranične saradnje u ovom regionu. Tome u prilog je i dogovor da deo troškova za plaćanje posade i održavanje trajekta snosi opština Bač, a deo Vukovar.

Feribot „Golubica“ je nosivosti sedam tona, širok je šest a dugačak šesnaest metara. Pored tridesetak putnika, može da preveze i još četiri do šest automobila.

 

Izvor: www.politika.rs