Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uređenje korita Jadra biće završeno za mesec dana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Poslovi na uređenju korita reke Jadar vredni oko 60 miliona dinara treba da budu završeni za mesec dana, rekao je Darko Janjić, direktor Vodoprivrednog centra „Sava-Dunav" JVP „Srbijavode" u Jelavu.

Prema njegovim rečima, radovi nadvisivanja nasipa izvode se u okviru programa Svetske banke i za minulih pet meseci urađeni su oko četiri kilometra nasipa, izmuljavanje sa oko šest kilometara korita i čišćenje oko tri kilometra prelaznih deonica uzvodno od mosta u Jelavu, na putu Loznica - Šabac. U okviru redovnog održavanja, nizvodno od mosta na tri mesta je u dužini od oko 300 metara u toku popravka oštećenja nastalih tokom velikih ovogodišnjih poplava. Posao je vredan dvadesetak miliona dinara i mora biti završen do početka zime i velikih voda.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ocenio je da su ovo važni poslovi za sva naselja u priobalju ove reke koja godinama trpe štete od poplava i rekao da je urađena projektna dokumentacija za uređenje srednjeg toka Jadra, što omogućava konkurisanje za neophodna sredstva. Ove godine posle poplava je očišćeno i desetak kilometara kanalske mreže, koja je u ovom kraju decenijama bila zapuštena.

Regulacijom korita Jadra otklanja se opasnost od poplava koje svake godine pogađaju taj kraj. Ove godine je u dva junska poplavna talasa na teritoriji grada Loznice poplavljeno 2.100 hektara poljoprivrednog zemljišta, 83 domaćinstva i pričinjena šteta od ukupno 180 miliona dinara.

 

Izvor: www.pressonline.rs